Open avond HBO Drechtsteden 06-06-2018

Post-bachelor Ervaringsdeskundige

Opleiding ervaringsdeskundige hbo post bachelor

Ervaringsdeskundige

De inzet van ervaringsdeskundigheid in de ggz is een absolute voorwaarde om herstelondersteunende zorg vorm te geven. Dat betekent dat behandeling, begeleiding en rehabilitatie in dienst staan van het herstelproces van cliënten.
Meer en meer wordt, ook binnen instellingen, erkend dat inzet van ervaringsdeskundigen ook op centrale posities in de organisatie van belang is.

De post-bachelor Ervaringsdeskundige levert de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden voor de beleidsmatige, structurele inzet van ervaringsdeskundigheid in de praktijk van de ggz en aanverwante sectoren, zoals de verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

 

Duur en lestijden

Duur: 2 jaar. De einddatum van de opleiding is 1 juli 2020.

Dagdeel: Avond

Lestijden: 18:30 - 21:45 uur (colleges) en 18:30 – 22:00 uur (virtual classroom).

Aanmelden

Startdatum Locatie  
03 september 2018 Dordrecht Inschrijven

Omschrijving

De inzet van ervaringsdeskundigheid in de ggz is een absolute voorwaarde om herstelondersteunende zorg vorm te geven. Dat betekent dat behandeling, begeleiding en rehabilitatie in dienst staan van het herstelproces van cliënten. Meer en meer wordt ook binnen instellingen erkend dat de inzet van de ervaringsdeskundige ook op centrale posities in de organisatie van belang is.

De post-bachelor Ervaringsdeskundige levert de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden voor de beleidsmatige, structurele inzet van ervaringsdeskundigheid in de praktijk van de ggz en aanverwante sectoren, zoals de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. De ervaringsdeskundige is een relatief nieuw fenomeen binnen de zorg; het grote belang van eigen ervaring wordt breed onderkend.

Tijdens de opleiding komen onder andere onderstaande thema’s aan de orde: 

 • Herstelondersteunende zorg
 • Advisering
 • Empowerment, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
 • Methodisch handelen
 • Organisatiecommunicatie intern en extern

Waarom de post-bachelor Ervaringsdeskundige?

 • U leert hoe ervaringsdeskundigheid beleidsmatig en operationeel wordt ingezet in organisaties;
 • U bent in staat ervaringsdeskundigheid effectief in te zetten;
 • U weet wat nodig is om herstelgerichte zorg verder te ontwikkelen;
 • U volgt een aantal colleges digitaal via de vitual classroom. Dit betekent direct digitaal contact met docenten vanuit huis en u heeft aanzienlijk minder reistijd en reiskosten;
 • U krijgt les van docenten met ruime en actuele praktijkervaring;
 • Het programma is samengesteld op basis van input van een aantal erkende zorgaanbieders zoals Parnassia, Yulius en Rivierduinen. Dit borgt continu aansluiting op de actualiteit in het werkveld.

Voor wie

De opleiding richt zich op mensen die, op basis van hun eigen ervaring met de hulpverlening, zich willen inzetten voor een cultuurverandering in de zorg waarin herstelondersteunende zorg met inzet van ervaringsdeskundigen centraal staat.

U bent werkzaam als ervaringsdeskundige of hebt ervaring met de hulpverlening. U bent werkzaam binnen een ggz-instelling en wilt binnen de organisatie ervaringsdeskundigheid in samenwerking met reguliere hulpverlening een structurele plaats bieden.

Vooropleiding

U heeft een afgeronde hbo opleiding of aantoonbaar hbo- werk- en denkniveau.
Heeft u een andere vooropleiding en wilt u bespreken of u daarmee ook toelaatbaar bent tot de opleiding, neem dan contact op met Sjoerd Wiersma, per mail:  swiersma@hbodrechtsteden.nl of telefonisch: 06-51516176.

Na uw aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek. We gaan dan nader in op de relatie van de opleiding met uw werkomgeving, uw persoonlijke leerdoelen en inhoud en programma van de opleiding.

Cursusduur

De lessen bestaan deels uit fysieke colleges, colleges via de virtual classroom en e-learning modules. Omdat u een groot deel van de modules thuis via e-learning of virtual classroom kunt volgen kunt u veel plannen op het tijdstip die u het best uitkomt. U bespaart dus op reiskosten en reistijd.

 • de opleiding duurt 2 jaar
 • 16 modules in totaal, 8 modules per jaar
 • Lesbijeenkomsten vinden plaats op maandagavond van 18:30 - 21:45 uur
 • Colleges via de virtual classroom vinden plaats op maandagavond van 18:30 - 22:00 uur

Resultaat

Na afloop van de opleiding:

 • kunt u ervaringsdeskundigheid beleidsmatig en operationeel inzetten in organisaties
 • kunt u ervaringsdeskundigheid effectief inzetten
 • weet u wat nodig is om herstelgerichte zorg verder te ontwikkelen

Certificering

Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u het post-bachelor diploma Ervaringsdeskundigheid.

Huiswerkbelasting

De deeltijd opleiding is zo opgezet dat u deze kunt volgen in combinatie met uw baan. U voert opdrachten uit die u in uw eigen werkpraktijk kunt uitvoeren. De studiebelasting bedraagt ca. 24 uur per week.

Investering

De kosten voor deze opleiding bedragen € 2450,- per collegejaar. Dit bedrag is inclusief toegang tot het e-learning platform en toetsing. De kosten voor de benodigde literatuur liggen rond de € 600,-.

Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar.

Informatie

Voor meer informatie over deze opleiding kunt u bellen met Sjoerd Wiersma via (06) 51 51 61 76 of mailen naar swiersma@hbodrechtsteden.nl.

Download de folder hier »

Praktische zaken

Als u een post-bachelor opleiding doet bij HBO Drechtsteden is het prettig te weten wat we van elkaar mogen verwachten. Onder meer kwaliteit en klanttevredenheid, toetsing en herkansingsmogelijkheden. Op deze pagina vindt u enkele documenten die u daarover toelichting geven.

Programma

Tijdens de opleiding gaat u aan de slag met de thema’s:

 • Herstelondersteunende zorg
 • Advisering
 • Empowerment, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
 • Methodisch handelen
 • Organisatiecommunicatie intern en extern

Aanmelden

Startdatum Locatie  
03 september 2018 Dordrecht Inschrijven