Open avond HBO Drechtsteden 13-02-2019

Ervaringsdeskundige (tweejarig hbo-niveau)

Opleiding ervaringsdeskundige hbo post bachelor

 

De inzet van ervaringsdeskundigheid in de ggz is een absolute voorwaarde om herstelondersteunende zorg vorm te geven. Dat betekent dat behandeling, begeleiding en rehabilitatie in dienst staan van het herstelproces van cliënten.
Meer en meer wordt, ook binnen instellingen, erkend dat inzet van ervaringsdeskundigen ook op centrale posities in de organisatie van belang is.

De opleiding Ervaringsdeskundige levert de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden voor de beleidsmatige, structurele inzet van ervaringsdeskundigheid in de praktijk van de ggz en aanverwante sectoren, zoals de verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

 

Duur en lestijden

Duur: 2 jaar. De einddatum van de opleiding is 1 februari 2021.

Dagdeel: Avond

Lestijden: 18:30 - 21:45 uur (colleges) en 18:30 – 22:00 uur (virtual classroom).

Aanmelden

Startdatum Locatie  
14 januari 2019 Dordrecht Aanmelden

De inzet van ervaringsdeskundigheid in de ggz is een absolute voorwaarde om herstelondersteunende zorg vorm te geven. Dat betekent dat behandeling, begeleiding en rehabilitatie in dienst staan van het herstelproces van cliënten. Meer en meer wordt ook binnen instellingen erkend dat de inzet van de ervaringsdeskundige ook op centrale posities in de organisatie van belang is.

De tweejarige opleiding Ervaringsdeskundige levert de benodigde kennis, inzichten en vaardigheden voor de beleidsmatige, structurele inzet van ervaringsdeskundigheid in de praktijk van de ggz en aanverwante sectoren, zoals de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. De ervaringsdeskundige is een relatief nieuw fenomeen binnen de zorg; het grote belang van eigen ervaring wordt breed onderkend.

Tijdens de opleiding komen onder andere onderstaande thema’s aan de orde: 

 • Herstelondersteunende zorg
 • Advisering
 • Empowerment, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
 • Methodisch handelen
 • Organisatiecommunicatie intern en extern

Waarom de opleiding Ervaringsdeskundige?

 • U leert hoe ervaringsdeskundigheid beleidsmatig en operationeel wordt ingezet in organisaties;
 • U bent in staat ervaringsdeskundigheid effectief in te zetten;
 • U weet wat nodig is om herstelgerichte zorg verder te ontwikkelen;
 • U volgt een aantal colleges digitaal via de vitual classroom. Dit betekent direct digitaal contact met docenten vanuit huis en u heeft aanzienlijk minder reistijd en reiskosten. Deze lessen worden ook opgenomen om later (nogmaals) te bekijken;
 • U krijgt les van docenten met ruime en actuele praktijkervaring;
 • Het programma is samengesteld op basis van input van een aantal erkende zorgaanbieders zoals Parnassia en Yulius. Dit borgt continu aansluiting op de actualiteit in het werkveld.

Voor wie

De opleiding richt zich op mensen die, op basis van hun eigen ervaring met de hulpverlening, zich willen inzetten voor een cultuurverandering in de zorg waarin herstelondersteunende zorg met inzet van ervaringsdeskundigen centraal staat.

U bent werkzaam als ervaringsdeskundige of hebt ervaring met de hulpverlening. U bent werkzaam binnen een ggz-instelling en wilt ervaringsdeskundigheid binnen de organisatie in samenwerking met reguliere hulpverlening een structurele plaats bieden. Heeft u nog geen relevant werk? Deelname aan de opleiding is ook mogelijk als u beschikt over een stageplaats of een werkervaringsplaats. U werkt dan 8 tot 12 uur per week bij een instelling om uw opdrachten te doen. Indien u nog geen werkervaringsplaats heeft, kan het opleidingsteam met u meedenken over de mogelijkheden hiervoor.

Vooropleiding

U voldoet aan de eisen die gesteld worden aan toelating tot hbo onderwijs. U heeft een havo, vwo of mbo-4 diploma. De opleiding is tevens geschikt als u eerder een andere hbo opleiding hebt gedaan. Daarnaast is er een mogelijkheid tot instromen voor mensen van 21 jaar of ouder via de 21+ toets. Kijk op www.hbodrechtsteden.nl/infowijzer-21-plus 
Heeft u een andere vooropleiding en wilt u bespreken of u daarmee ook toelaatbaar bent tot de opleiding, neem dan contact op met Sjoerd Wiersma, per mail:  swiersma@hbodrechtsteden.nl of telefonisch: 06-51516176.

Na uw aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek. We gaan dan nader in op de relatie van de opleiding met uw werkomgeving, uw persoonlijke leerdoelen en inhoud en programma van de opleiding.

Cursusduur

De lessen bestaan deels uit fysieke colleges, colleges via de virtual classroom en e-learning modules. Omdat u een groot deel van de modules thuis via e-learning of virtual classroom kunt volgen kunt u veel plannen op tijdstippen u het best uitkomen. U bespaart dus op reiskosten en reistijd. Lessen via de virtual classroom worden opgenomen. Dat geeft de mogelijkheid een les ook op andere momenten nog een keer te zien. 

 • de opleiding duurt 2 jaar
 • 16 modules in totaal, 8 modules per jaar
 • Lesbijeenkomsten vinden plaats op maandagavond van 18:30 - 21:45 uur
 • Colleges via de virtual classroom vinden plaats op maandagavond van 18:30 - 22:00 uur

Intakegesprek

Wilt u zich ingeschreven of bent u belangstellende, dan nodigen we uit voor een persoonlijk intakegesprek waarin u kunt toelichten wat uw persoonlijke leerdoelen zijn en uw ambitie en rol in uw organisatie. We gaan dan tevens in op aanpak en inhoud van de opleiding. De gesprekken vinden plaats op onze hogeschool in Dordrecht, Achterom 103. Met dit gesprek kunt u nog beter bepalen of deze opleiding past bij uw wensen en mogelijkheden. Na uw aanmelding via de website ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek. 

 

Resultaat

Na afloop van de opleiding:

 • kunt u ervaringsdeskundigheid beleidsmatig en operationeel inzetten in organisaties
 • kunt u ervaringsdeskundigheid effectief inzetten
 • weet u wat nodig is om herstelgerichte zorg verder te ontwikkelen

Certificering

De opleiding is op hbo-niveau en afgestemd op de eisen die het werkveld stelt. Nadat u de opleiding met succes hebt afgerond, bestaat de mogelijkheid het Associate Degree te behalen, na accreditatie van de opleiding.

Studiebelasting

De deeltijd opleiding is zo opgezet dat u deze kunt volgen in combinatie met uw baan. U voert opdrachten uit die u in uw eigen werkpraktijk kunt uitvoeren. De studiebelasting bedraagt ca. 24 uur per week.

Investering

De kosten voor deze opleiding bedragen € 2.510 per collegejaar. Dit bedrag is inclusief toegang tot het e-learning platform en toetsing. Betaling in termijnen is mogelijk. U betaalt het collegegeld dan in acht termijnen per studiejaar. De extra kosten hiervoor bedragen € 50 per betalingsregeling. De kosten voor de benodigde literatuur liggen rond de € 600.

Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar.

Informatie

Voor meer informatie over deze opleiding kunt u bellen met Peter Baldé 06-83673457 of mailen naar pbalde@hbodrechtsteden.nl

 

Programma

Tijdens de opleiding gaat u aan de slag met de thema’s:

 • Herstelondersteunende zorg
 • Advisering
 • Empowerment, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
 • Methodisch handelen
 • Organisatiecommunicatie intern en extern

  Aanmelden

  Startdatum Locatie  
  14 januari 2019 Dordrecht Aanmelden
  Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.