Terugblik ''Veiliger online, laat je niet h@cken''

Terugblik ''Veiliger online, laat je niet h@cken''

Maria Genova
'Veiliger online, laat je niet h@cken'
14 april 2020

Door de Coronacrisis is voor het eerst een HBO Drechtsteden inspiratieavond alleen online bij te wonen. Best spannend! Maria Genova is journalist en schrijfster. Ze is opgegroeid in Plovdiv, Bulgarije. Op haar negentiende verhuisde ze naar Nederland en  studeerde af in 1997 aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Genova is schrijfster van de boeken over het leven onder communistische dictatuur en na de val van het Oostblok, vrouwenhandel in Nederland, kindermishandeling en falende jeugdzorg, identiteitsfraude, sexting en zelfdoding. 

Er zijn iets voor achten al 53 mensen ingelogd. Het is net een zaal die volloopt. Er worden al vragen gesteld via de app. Met de laatkomers erbij zitten we op 70 bezoekers. Toch minder dan de 130 in het energiehuis…

Het is begonnen!

Maria Genova begint haar verhaal over een goede vriendin die gisteren met Maria skype contact had. Daarin zat een hack-poging. Veel mensen zijn simpel te hacken. Veel bedrijven worden gehackt en dan wordt vaak ransomware geplaatst om af te persen. Afgelopen maanden is er voor 4 miljoen gestolen via WhatsApp van privé bankgegevens. Nog een voorbeeld; hoe weet je dat een pop-up veilig is? Als die via een website komt nooit op klikken. Blijf wegklikken. Haal ook altijd updates voor je browser binnen. 

Maria Genova schreef o.a. het boek 'Komt een vrouw bij de hacker'.
Voor jongeren schreef zij het boek  'What the hack!'. 
Een link naar een handige quiz, speciaal voor de coronacrisis.


Corona pishing mails komen op dit moment veel voor. Bijvoorbeeld, bedrijf kondigt nieuwe corona maatregelen aan. Nooit doorklikken als je iets niet vertrouwt. Ook slim is om de afzender van een mail goed te checken.

Meestal wordt je back-up ook gehackt. Wat wel werkt is je computer loskoppelen van het netwerk en dan een back-up maken op een externe geheugen. In ieder geval nooit je computer direct uitzetten of de stroom afsluiten!
Mensen kunnen gehackt worden door bijvoorbeeld een slimme wasmachine of koelkast. Vaak staat hier een standaard wachtwoord op. En vervolgend zitten ze op je netwerk. 
Kies altijd voor een lang wachtwoord. Een woord uit het woordenboek van 6 karakters kan binnen een minuut gekraakt worden. Met 14 karakters duurt dat 66 jaar!

Voorbeeld van een pishing mail. Veel gaan er met een link op track and trace:

 

Bizar om een lezing van HBO Drechtsteden, zoals we die gewend zijn in het Energiehuis, nu op je computer thuis te volgen. Doordat de chatfunctie open staat en met de vaste gespreksleider Sander Boogaard ontstaat nog wel een beetje groepsdynamiek. Maar je mist de mensen om je heen, de ambiance van het Kunstmin en het meest… de borrel achteraf bij Khotinsky. 
Contactgegevens Maria Genova: website/ Linkedin/ Facebook/ Twitter

De Bibliotheek AanZet – door Bart van Aanholt

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.