Terugblik

Terugblik

Dinsdagavond 5 oktober | 20:00 uur | Energiehuis Dordrecht

Hoogbegaafd door het leven
Een inspiratieavond door Hanneke Berens, Lijnie Reijers en Dorien Oskam.

Eindelijk weer een fysieke voorstelling en dit keer gelijk in een grotere zaal in het Energiehuis. Met een mooie podiumopstelling brengen de drie medewerkers, waarvan twee ook docent zijn bij het HBO Drechtsteden, van Haviq (Hart voor IQ) hoogbegaafdheid ter sprake. Een slimme regie. Hanneke, Lijnie en Dorien houden korte kenniscolleges voor het publiek, interviewen twee hoogbegaafde kinderen en interviewen elkaar. 
 

Casus 1: Christiaan Blom won het concours in het Concertgebouw op 10jarige leeftijd. 
Hij doet alle vier de profielen in klas 5 op het Gymnasium en zegt ‘dit is niet mijn beste tijd.’ Hij kijkt namelijk uit naar de universiteit. Bij geen uitdaging komt er namelijk onrust bij hem. Christiaan is uitzonderlijk hoogbegaafd en hij geeft aan dat hij liever 'gewoon' in de 2de klas had willen zitten, bij zijn leeftijdgenoten. 
Christiaan speelt fluit en laat ons een modern muziekstuk horen; zeer technisch  en gecompliceerd, maar zijn uitvoering maakt het toegankelijk en mooi! Hij heeft het stuk volledig doorgrond en kan het vertolken naar een groot publiek!

Kenniscollege. Lijnie Reijers laat een schilderij va Picasso zien;  Girl before a mirror…Hoogbegaafden zien meer dan een beeld. Hoogbegaafden zitten in een F1wagen en dat vereist voor hen een speciaal circuit.
Hoogbegaafden kunnen op meerdere sporen tegelijkertijd denken en snel schakelen.

Casus 2 Sanne Dekker wist niet welke uitdaging ze zocht. Voelde zich niet begrepen. Kon geen diepere connectie met haar medeleerlingen maken. Missen van de uitdaging en aansluiting met de jeugdhulpverlening. Nu doet ze veel dingen gelijk, werken, studeren en sporten. Maar alles is in balans.
 
Uit deze casus blijkt hoe belangrijk het is met deze leerlingen in gesprek te gaan. Ga niet uit van aannames, maar blijf luisteren. Ga niet uit van schoolplicht maar leerplicht.
Keuzestress kan een probleem zijn. Hoofd gaat goed, maar het lichaam moet ook mee kunnen.

Laat hoogbegaafden met elkaar communiceren. Op HBO Drechtsteden is een peer group. Sta open voor feedback en op je lesmateriaal. Haviq heeft methodieken voor onderwijs en jeugdhulpverlening. De best practice methode wordt verder uitgewerkt. Naast het boek basisboek hoogbegaafde adolescentie gaan de dames ook aan de slag met een podcast.

 

 

 

 

 

 


Na afloop werd het boek Basisboek hoogbegaafde adolescenten gesigneerd en goed verkocht. Het boek is ook te koop in de reguliere boekhandel en te leen bij de Bibliotheek.

Minke (foto links): 'Bij hoogbegaafdheid speelt het benutten van talenten een belangrijke rol. Heel veel wordt niet gezien, terwijl iedereen gezien wil worden'.

Richard (foto rechts): W'at mij het meest opviel is de verbondenheid van hoogbegaafden onderling. Iedere persoon is anders, maar toch zie je ook dezelfde problematiek'. Caroline (foto rechts): 'We moeten de kansen benutten. Dus hoogbegaafdheid niet zien als een probleem, maar omdraaien en iets moois van maken met zijn allen!'

 

 

 

 

Foto's: Co Bliekendaal


Over de sprekers
Hanneke Berens is systeemtheoretisch oudertherapeut en daarnaast als docent en trainer verbonden aan HBO Drechtsteden. Tevens is zij bestuurder van het expertise- centrum hoogbegaafdheid Hart voor IQ.
Lijnie Reijers is directeur van Yoi, een praktijk voor orthopedagogiek & trainingen. Daarnaast is zij één van de oprichter-bestuurders van Hart voor IQ. Ook Lijnie is als docent verbonden aan HBO Drechtsteden.
Dorien Oskam is 20 jaar docent geweest op een zelfstandig gymnasium en is directeur- bestuurder van Hart voor IQ.
Samen hebben zij het boek ‘Basisboek hoogbegaafde adolescenten - de theorie in de praktijk’ uitgebracht.
 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.