Terugblik 'Geheimen'

Terugblik 'Geheimen'

Woensdag 25 september , Andreas Wismeijer, 'Geheimen: De psychologie van wat we niet vertellen'

Andreas werkt voor de Universiteit van Tilburg en voor Nyenrode.

Voorbeelden van geheimen zijn overal. Algemeen bekend is zijn voormalige collega Diederik Stapel, die rondliep met een fiks geheim, namelijk grootschalige wetenschapsfraude.

Andreas heeft in Tilburg een onderzoeksgroep van mensen met het hiv-virus. Dat is voor veel mensen een groot geheim. De een vertelt het aan iedereen, de ander aan niemand.  11% houdt dit zelfs voor hun partner geheim.

Er zit een vorm van kosten/batenanalyse achter een geheim. En geheimen zijn dynamisch in de tijd.

Een geheim hebben is: een bewust en actief proces van sociale selectieve informatie uitwisseling dat cognitieve bronnen gebruikt en ervaren kan worden als een emotionele last met lichamelijke consequenties.

Kinderen liegen en dat is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling. Maar er is wel sprake van een dubbele  moraal, wij eisen dat kinderen de waarheid spreken. Maar kinderen horen ouders ook vaak liegen….

Zijn geheimen geheim? Mensen laten soms proefballonnen op, gedeeltelijk gedeelde geheimen;  roddelen. Hoe belangwekkender de informatie; hoe sneller en breder de verspreiding.

Men bewaart een geheim het best door het te vergeten.

Geheimen worden bewaard door schaamte.... je kunt niet altijd zelf de drempel over. Het hebben van geheimen geeft ook macht. Je kunt je veilig voelen door een geheim te delen. Intimiteit en vertrouwen. Ga niet bij je eerste date alles al zeggen. Hou wat achter voor een vervolg.

Het hebben van geheimen is vooral voor bescherming. We willen bij de groep horen. Bij een groep horen is evolutionair van belang. Afwijzen, pesten en eenzaamheid doen pijn.
Evolutionair equated exclusion with extinction MacDonald & Leary 2005 p214.
Pijnstillers helpen ook bij psychische pijn, door bijvoorbeeld een afwijzing,

Nadelen van het hebben van geheimen

  • Geen input van anderen
  • Je gaat piekeren;
  • Geen ervaring met wat als....

Hoe langer geheim

  • Ontwijkgedrag wordt sterker
  • Hoe meer leugens hoe hoger de drempel
  • Tunnelvisie wordt versterkt

Vertrouwen wordt geschaad bij geheim houden. Piekeren, onvrijwillige gedachten. Onderzoeken met gedachtenonderdrukking gaan nog steeds bijna altijd over een witte beer.

De psychologische gevolgen van belastende geheimhouding zijn groot.
Er zijn gebieden in je brein die weten dat je eenzaam bent. Isolement en verbinding. Met veel geheimen wordt je zwaarder belast. Je persoonlijkheid en hoe je omgaat met geheimen. Dat bepaalt je kwaliteit van leven.

Tot slot; Gebruik woorden om je geheim eigen te maken. Die woorden kunnen gesproken zijn of geschreven. Maak van je gedachten taal. Dan kun je de emotie laten dalen. En je kunt de situatie aan.

Na afloop was het mogelijk om een gesigneerd exemplaar van zijn nieuwste boek te kopen; “Het Geheimen Protocol”. Een oudere titel is “Geheimen: de psychologie van wat we niet vertellen”

Het boek is ook bij de Bibliotheek AanZet te bestellen.

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.