Open dag HBO Drechtsteden 2020

Toegepaste Psychologie Bachelor

Expert in gedrag van mensen. Een afgestudeerde van de opleiding Toegepaste Psychologie is een specialist die veelvuldig ingeschakeld wordt bij vragen die te maken hebben met beoordeling, onderzoek en beïnvloeding van gedrag. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de wetenschap, maar staat met beide voeten in de praktijk. Ben jij geïnteresseerd in de denkwijze en gedrag van mensen? Kun je je goed inleven in een ander en vind je het leuk om anderen te coachen of te begeleiden? Dan is Toegepaste Psychologie interessant voor jou.

HBO Drechtsteden

Toegepaste Psychologie Bachelor

Expert in gedrag van mensen. Een afgestudeerde van de opleiding Toegepaste Psychologie is een specialist die veelvuldig ingeschakeld wordt bij vragen die te maken hebben met beoordeling, onderzoek en beïnvloeding van gedrag. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op de wetenschap, maar staat met beide voeten in de praktijk. Ben jij geïnteresseerd in de denkwijze en gedrag van mensen? Kun je je goed inleven in een ander en vind je het leuk om anderen te coachen of te begeleiden? Dan is Toegepaste Psychologie interessant voor jou.

Aanmelden Stel een vraag Lesprogramma

Wat is Toegepaste Psychologie?

Tijdens de bachelor Toegepaste Psychologie leer je psychologische theorieën om het gedrag van mensen beter te begrijpen. De opleiding is heel praktijkgericht: je leert veel praktische vaardigheden die je meteen kunt toepassen. Binnen organisaties kun je snel aan het werk als coach, counselor of trainer. Ook zijn er afgestudeerden die een eigen praktijk beginnen.

Deze hbo-opleiding kun je in voltijd of deeltijd volgen.

Lees meer over het lesprogramma →

Inclusief POH-GGZ
Als enige bachelor opleiding Toegepaste Psychologie is bij HBO Drechtsteden POH-GGZ (praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg) integraal onderdeel van de opleiding. Dat geldt voor de minoren Onderwijs en Ontwikkeling en Zorg en Welzijn. Dat betekent voor onze studenten dat zij na het behalen van het bachelor-diploma geen aparte post-bachelor opleiding POH-GGZ meer hoeven te doen. 

Wat betekent POH-GGZ? De Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) is een gespecialiseerde psychiatrisch verpleegkundige die de huisartsenpraktijk ondersteunt bij psychische problemen van cliënten. 

 

 

Wat kan ik met Toegepaste Psychologie?

Als je afgestudeerd bent, kun je aan de slag in veel verschillende beroepen, bijvoorbeeld coach, counselor of trainer. Je bent specialist op het gebied van de beïnvloeding van menselijk gedrag. Je kunt gaan werken als zelfstandige of in dienst gaan bij commerciële of non-profitorganisaties op het gebied van HR, onderwijs of zorg & welzijn. In de HR-sector (human resource management) houdt een toegepast psycholoog zich bezig met de ontwikkeling van medewerkers of recruitment. Dit kan zijn op de afdeling personeel en organisatie (P&O) van een groot bedrijf, of bijvoorbeeld bij een re-integratie bedrijf, een assessmentbureau of een onderwijsbegeleidingsdienst. Kies je voor onderwijs dan kun je aan de slag als intern begeleider, decaan, studieloopbaanbegeleider of zorgcoördinator. Je kunt als afgestudeerde ook gaan werken in de zorg: psychosociale hulp verlenen in de jeugdhulpverlening of de geestelijke gezondheidszorg (preventiewerk, eerstelijns GGZ, centra voor psychologische behandeling, verslavingszorg en dergelijke). In het vierde studiejaar kies je welk werkveld je het meest aanspreekt door een keuze uit drie minoren: Arbeid en Organisatie, Onderwijs en Ontwikkeling of Zorg en Welzijn. Je kunt er ook voor kiezen een minor te volgen aan een buitenlandse instelling voor hoger beroepsonderwijs. 

Wanneer begint de opleiding?

De opleiding begint jaarlijks in de eerste week van september. Dit geldt voor zowel de voltijd- als de deeltijdopleiding.

Studeren bij HBO Drechtsteden

Bij HBO Drechtsteden investeren we in je persoonlijke professionele ontwikkeling. Als student word je gekend. Dat past ook bij onze kleinschalige hogeschool. Onze docenten werken zelf ook in de beroepspraktijk; daardoor weten zij precies welke situaties je tijdens je werk kunt tegenkomen en leren je hoe je daarmee omgaat.

 Lees meer over HBO Drechtsteden.

Erkenning

NVAO erkenning

 

Informatiedagen en proefstuderen

Heb je interesse in de bachelor Toegepaste Psychologie? Bezoek dan één van onze open dagen. Tijdens deze open dag (of open avond) krijg je veel informatie en kun je praten met docenten en studenten. Wil je echt ervaren hoe het is om bij ons je opleiding te volgen, kom dan een dag proefstuderen.  

Bekijk hier alle data en meld je direct aan!

 

Onze ambassadeurs

Jessica Barbosa
Jessica Barbosa

“De opleiding Toegepaste Psychologie sluit goed aan op de praktijk. Ik heb bijna alle vakken al kunnen gebruiken in mijn werk. Daarom heb ik deze studie al meerdere keren aan collega’s aangeraden.” Jessica Borbosa - Ambassadeur HBO Drechtsteden

Wat zijn de kosten van de Bachelor Toegepaste Psychologie?

Voltijd: het collegegeld voor de voltijd bachelor Toegepaste Psychologie bedraagt € 3.160 per studiejaar.

Deeltijd: het collegegeld voor de deeltijd bachelor Toegepaste Psychologie bedraagt € 2.700 per studiejaar.

Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig € 160. Het inschrijfgeld dient te zijn voldaan voordat we de intakeprocedure kunnen starten die voorafgaat aan de definitieve inschrijving. 

Betaling in termijnen is mogelijk. Je betaalt je collegegeld dan in tien termijnen per studiejaar. De extra kosten hiervoor zijn € 60 per betalingsregeling. Het boekengeld bedraagt ongeveer € 1.250 voor de hele opleiding (dit kan wijzigen).

Ook als je particulier onderwijs volgt kun je recht hebben op studiefinanciering. Kijk voor de mogelijkheden op DUO - studiefinanciering. Heb je geen recht op studiefinanciering, dan kom je wellicht in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet van de overheid. Kijk hier voor meer informatie. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar.

Subsidieregeling Praktijkleren (alleen voor de deeltijd opleiding)
De Subsidieregeling Praktijkleren is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een student.
De deeltijdopleiding Toegepaste psychologie komt voor deze subsidie in aanmerking.
Informatie over deze regeling vind je op https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren. Heb je nog vragen hierover aan HBO Drechtsteden? Mail dan je vraag aan info@hbodrechtsteden.nl.

Toelatingseisen en intake

Om te worden toegelaten tot de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie ben je in het bezit van een havo-, vwo- of mbo4-diploma. Beschik je niet over één van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat word je alsnog toegelaten tot de opleiding. Klik hier voor meer informatie.

Na ontvangst van je aanmelding en je voldaan hebt aan de betaling van het inschrijfgeld, volgt de intake. Via het aanmeldportaal beantwoord je een aantal vragen en schrijf je je motivatiebrief. Docenten beoordelen je antwoorden en motivatiebrief. Als je aan alle eisen voldoet, volgt een definitieve plaatsing. In geval van twijfel of indien we meer informatie nodig hebben, neemt een van onze docenten contact met je op. De intakeprocedure is een belangrijke eerste stap om samen te verkennen wat nodig is om met plezier en succes de bachelor-opleiding te doen met zicht op behalen van het uiteindelijk diploma.

Nadat je je in Osiris, het aanmeldportaal van HBO Drechtsteden hebt aangemeld krijg je met de ontvangen inloggegevens weer toegang tot je aanmelding. Indien nodig, dan kun je je aanmelding eenvoudig verder voltooien of wijzigen. 

Indien je meent in aanmerking te komen voor één of meer vrijstellingen op grond van eerder verworven competenties (EVC), dan kun je een verzoek indienen bij de Examencommissie via examencommissie@hbodrechtsteden.nl met toevoeging van benodigde documenten. De Examencommissie beoordeelt het verzoek en neemt een besluit.

Contact

De opleiding Toegepaste Psychologie is gevestigd in het historische centrum van Dordrecht: Achterom 103, 3311 KB Dordrecht
Als je vragen hebt, kun je kijken bij veelgestelde vragen of het contactformulier invullen.
Bel voor meer informatie naar het secretariaat: 088 657 27 62 of mail naar info@hbodrechtsteden.nl.

 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.