Faalkunde Durf het beste uit jezelf te falen

Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst

'Hoe werkt de liefde?'

21 februari 2018

De eerste Inspiratiebijeenkomst Hoe werkt de liefde in het Energiehuis. Een samenwerking van HBO Drechtsteden met het Kunstmin, de Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing. In een prettige ambiance en met een goede kop koffie of thee  komen de bezoekers verwachtingsvol de zaal Ketel 1 in. Een volle zaal! Dan gaan de lichten uit….

Directeur Han van Gorkom opent de avond en laat zien dat de HBO Drechtsteden midden in de samenleving wil  staan. Ook Gerben Baaij, directeur Dordrecht Marketing, geeft aan blij te zijn met de HBO studenten in Dordrecht.

Dan komt Mark Mieras, wetenschapsjournalist en specialist in het begrip liefde. Hij  gaat duidelijkheid geven. Hoewel duidelijkheid….  “Hoe meer ik te weten kom, des te minder ik het snap” fluistert mijn buurman. En het duizelt meer bezoekers. In no time komen veel proefjes, weetjes, onderzoeken en stellingen langs. Te veel om hier te herhalen. De avond begint met een proef waaruit blijkt dat mannen meer worden aangetrokken door vrouwen met rode kleding dan door blauwe kleding. En vervolgens een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen tijdens hun vruchtbare periode (ovulatie) eerder kiezen voor rode kleding.

 

Wat bepaalt of iemand zich aangetrokken voelt tot een ander persoon?  Vierhonderd jaar geleden was een man zo'n 15 jaar ouder dan zijn vrouwelijke partner.  2000 jaar geleden waren mensen zeer veel bezig met hun seksualiteit. 8000 jaar geleden gingen nomaden zich settelen. Ze gingen zich verbinden omdat bij elkaar blijven beter was voor nageslacht. En 23.000 jaar geleden was het schoonheidsideaal heel anders dan nu.

Een gezicht bepaalt veel bij aantrekkingskracht. Zo is een symmetrisch gezicht (Kate Moss) meer aantrekkelijk. Vrouwen kunnen beter ruiken dan mannen. Vrouwen kunnen bij wijze van spreken DNA  ruiken. Voor een biologisch paar is verschil in DNA goed.  Maar uiterlijk wil je wel op elkaar lijken. Voor de liefde zijn vier stoffen in je lichaam bepalend. Testosteron stuurt je lust om snel te scoren. Dopamine is om je goed te voelen en passie te ontwikkelen om te verbinden. Oestrogeen geeft je liefde om te verzorgen. En  serotonine werkt aan je veiligheid (bouwen en trouw zijn).

Mark Mieras heeft op een roodfluwelen kussen een stel hersenen liggen. Delen hiervan met invloed op de liefde zijn onder andere het sociale brein, spiegelneuronen, premotor schors, Hippocampus en de  hypothalamus. Die laatste schijnt ook te bepalen op welke sekse je valt. Liefde draait om Intimiteit,  seksualiteit is een motor voor de verbinding. Oxytocine zorgt ook voor verbondenheid. Houdt ook anderen op afstand.

Nog wat losse opmerkingen. Mensen gaan als ze elkaar langer kennen op elkaar lijken. Omkering van verbinden is jaloezie. Eenzaamheid is slechter voor je gezondheid dan roken. Liefde is nooit saai.

Gouden tip: liefde is zeer persoonlijk. Je kunt het niet afkijken bij anderen. Het gaat over kinderen krijgen, je verbinden, je ontwikkelen. Het zelf bepalen is een belangrijke factor in goede liefde.

Meer lezen over Mark Mieras? Klik hier.

Bart van Aanholt, de Bibliotheek AanZet

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.