Open avond HBO Drechtsteden 2020

Inspiratiebijeenkomsten in de stad

Inspiratiebijeenkomsten in de stad

Dinsdag 24 november

'Het geheim van de schildpad'

Spreker David van Bodegom

Deze inspiratiebijeenkomst is online bij te wonen middels een livestream vanuit Schouwburg Kunstmin.


Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere?

In zijn voordracht ‘Het geheim van de schildpad’ neemt verouderingsarts David van Bodegom u mee op een boeiende reis langs de biologie van lang leven.

 Hij laat u kennismaken met diersoorten die bijzondere eigenschappen hebben, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En waarom worden vleermuizen tien keer zo oud als gewone muizen? Hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we onze eigen veroudering beter begrijpen.

Praktische informatie
Datum: 24 november 2020
Tijd: 20:00 uur. Tune thuis in vanaf 19:55 uur
Locatie: online te volgen. De link om de livestream te volgen volgt.
Kosten: vrij toegang
Reserveren: niet nodig maar wel gewenst. De link om te reserveren volgt.


Over David van Bodegom
David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar aan het LUMC en verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in een oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt. Zijn ervaringen in Afrika verwerkte hij in zijn roman 'Nood breekt wet'.

In 2015 verscheen de bestseller 'Oud worden in de praktijk', waarin hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp uiteenzet hoe onze moderne omgeving ons ongezond oud maakt en wat je eraan kunt doen.

Zijn boek 'Ontpillen' verscheen in 2018, waarin hij laat zien hoe veel ouderdomsklachten waar mensen nu pillen voor slikken beter kunnen worden opgelost met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. In 2019 verscheen ‘Het geheim van de schildpad’. Het thema van deze inspiratiebijeenkomst. In dit boek onderzoekt hij de biologie van lang leven.


Terugblikken

Bekijk hier de terugblik van 14 april 2020 'Veiliger online, laat je niet H@cken' >>
Bekijk hier de terugblik van 18 februari 2020 'Werkstress bestaat niet' >>
Bekijk hier de terugblik van 27 november 2019 'Soft skills op de werkvloer' >>
Bekijk hier de terugblik van 25 september 2019 'Geheimen' >>
Bekijk hier de terugblik van 17 april 2019 'Concentratie' >>
Bekijk hier de terugblik van 21 november 2018 'De kunst van opmerkzaamheid' >>
Bekijk hier de terugblik van 29 september 2018 'Nudging' >>
Bekijk hier de terugblik van 17 april 2018 'Gedoemanagement' >>
Bekijk hier de terugblik van 28 maart 2018 ‘Durf het beste uit jezelf te falen' >>
Bekijk hier de terugblik van 21 februari 2018 ‘Hoe werkt de liefde?'>>

Samenwerking
Inspiratiebijeenkomsten in de stad is een initiatief van HBO Drechtsteden in samenwerking met Schouwburg Kunstmin, de Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing.

Het doel is alumni maar ook inwoners van de Drechtsteden, relaties en studenten te enthousiasmeren en te inspireren met actuele wetenswaardigheden. Het rijke vakgebied van de psychologie biedt daarvoor veel mogelijkheden.

 

 

     
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.