Open avond HBO Drechtsteden 06-04-2019

Carrièrekans in de bouw op hbo-niveau

Carrièrekans in de bouw op hbo-niveau

Bouwkunde

Ben jij op zoek naar een studie in de bouw op hbo-niveau? En wil je je studie combineren met een baan? Dan is de opleiding Bouwkunde echt iets voor jou. Een mogelijkheid om werken & leren te combineren voor ambitieuze huidige of aankomende bouw-professionals.

In samenwerking met Abilitec, Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid, het bedrijfsleven en de ROC’s in de regio, start HBO Drechtsteden in september 2019 een tweejarige opleiding Bouwkunde op hbo-niveau in Dordrecht. We bieden een tweejarige opleiding aan voor aankomende en huidige bouwprofessionals die willen werken en studeren na hun mbo-opleiding.

Omschrijving
De opleiding is bedoeld voor studenten die hun mbo-4 diploma in de bouw hebben behaald en die, in combinatie met een leer-werkplek, verder willen studeren. De opleiding Bouwkunde is ook zeer geschikt voor huidige bouwtechnisch tekenaars, calculators, werkvoorbereiders en uitvoerders die willen doorgroeien naar een hbo-niveau.

Duur en lestijden
Je volgt één dag in de week lessen en de overige dagen werk je bij een aan de bouw gerelateerd bedrijf. 
Lestijden: Donderdagmiddag en -avond van 15.15 - 21.00 uur. 

Startdatum
De opleiding start 5 september 2019. 

Locatie
De lessen vinden plaats op het Leerpark in Dordrecht. 

Deze opleiding is een samenwerking van Abilitec, Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid, het bedrijfsleven, ROC Da Vinci College en HBO Drechtsteden.

Abilitec

Solliciteren naar baan en opleiding
Wil je voor deze combinatie leren & werken in aanmerking komen dan kun je solliciteren bij werkgevers die vacatures hebben. Raadpleeg de namen van organisaties op deze website of ga zelf op zoek naar een baan waar je de mogelijkheid hebt naast werken verder te leren. Je meldt je aan voor de opleiding bij HBO Drechtsteden en na een intakegesprek stellen we vast of je aanmelding kan worden omgezet in een plaatsing. 

Deelnemende bedrijven en instellingen

Visser & Smit Bouw

Constructif

Klunder Architecten

Trivire

Twee uitstroomrichtingen
De opleiding Bouwkunde kent twee uitstroomrichtingen:
1)    Technisch Ontwerpen/ BIM modelleren
2)    Realisatie & Beheer

Programma
Het programma bestaat uit acht modules. Per studiejaar volg je vier modules. Het is ook mogelijk een of meer losse modules te volgen. 

Kenmerk van de opleiding is dat actuele thema’s in de bouw, zoals Lean, BIM, transitie etc. worden gekoppeld aan projecten en de daarbij benodigde theoretische vakken. Uitgangspunt hierbij  is dat het onderwijs projectmatig vorm is gegeven, zoals dat in de projecten in de beroepspraktijk ook dagelijks gebeurt.

Opbouw modules

Jaar 1

Module 1    Energietransitie woonwijk
In dit project bekijken we een gehele woonwijk en pakken de energietransitie grootschalig aan, ook door in te zoomen op de daadwerkelijke maatregelen per woonunit.

Module 2    BIM 1.0 Tiny house
In dit project ontwerp je een Tiny House en maakt een 3D model, maar denkt ook na over de informatievoorzieningen. Hoe kun je al de datastromen goed coördineren en organiseren? 

Module 3    Herbestemming kantoor of ziekenhuis
In dit project gaat het om herbestemmen van bestaand vastgoed. Naar aanleiding van een ontwerp ga je aan de slag met het specificeren van de opdracht.

Module 4    Asset Management kantoor of ziekenhuis
Het project uit de vorige periode wordt meegenomen in dit project. Nu stel je een uitgebreid onderhoudsplan op met een meerjaren- onderhoudsbegroting en planning.

Jaar 2 

Module 5    Innovatie gebouw 2035
In dit project staat een maatschappelijk belangrijk pand centraal. Deze gebouwen hebben meestal meerdere functies en kennen een bepaalde moeilijkheidsgraad. In deze periode staat materiaalkennis en innovatie centraal. Zo is er nu aandacht voor de circulaire economie en andere innovatiemanieren van bouwen.

Module 6    BIM 2.0 Hoogbouw
Dit project een staat in het teken van hoogbouw. Misschien niet direct de bouwwerken die bij jou werkplekken worden gerealiseerd. Maar wel een goede manier om te leren om te gaan met Bouw Informatie Management. Je gaat nadenken over bouwlogistiek, bouwplaatsinrichting, uitvoeringsplannen en het veiligheidsplan. Hoe kan je dit beter stroomlijnen?

Module 7    Voorbereiden afstuderen/ specialisatie

Module 8    Afstuderen/ specialisatie
In de laatste twee modules (7 en 8) ga je een praktisch onderzoek naar een actueel thema voorbereiden en  uitvoeren binnen je eigen bedrijf (bijvoorbeeld het invoeren van LEAN werken, BIM of andere innovaties).

Studiebelasting
De studiebelasting bedraagt 120 EC (europen credits) verspreidt over 2 jaar. Je volgt lesbijeenkomsten bij HBO Drechtsteden en voert ook opdrachten uit in je eigen werkomgeving als onderdeel van de opleiding.

Naast de lessen ben je tussen de 5 en 10 uur per week ’s avonds bezig met zelfstudie: lesstof doornemen, samenvattingen maken en opdrachten maken.Je krijgt ook geregeld opdrachten mee die je tijdens je werk kunt uitvoeren. Denk hierbij aan het interviewen van ervaren collega’s en onderzoek doen naar huidige werkprocessen in jouw organisatie. Naast de verplichte lesstof schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan met doelen die je wilt bereiken tijdens het opleidingstraject en bouw je een portfolio op met bewijzen van je ontwikkeling. Je krijgt werkplekbezoek, coachingsgesprekken en je presenteert regelmatig je studievoortgang aan docenten en medestudenten.
Een goede balans tussen studeren en werk ligt voor de meeste studenten op 32 uur inzet voor je werk, de rest voor je studie.

Wat leer je?
Naast inhoudelijke, technische kennis is een belangrijk onderdeel van de opleiding je eigen ontwikkeling van de zogeheten soft skills. Het gaat daarbij om de ontwikkelingen van vaardigheden zoals het goed analyseren van een probleemsituatie, het ontwikkelen van communicatieve skills, klantgerichtheid en je leert projectmatig werken.

Resultaat
Na afronding van de opleiding ben je in staat om als professional in behoorlijke mate van zelfstandigheid op operationeel en tactisch niveau werkzaamheden te verrichten en sturing te geven.

Toelatingseisen en intake
Om de opleiding te kunnen starten ben je in het bezit van een mbo 4-diploma in de bouw en een (aanstaande) baan in de bouwbranche. Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. We bespreken dan je ambities, motivatie en de studie in de praktijk. We bepalen samen met jou wat jij nodig hebt om met succes en plezier je opleiding te halen.

Andere instroommogelijkheden
Heb je havo of vwo gedaan? Dan is er ook een route om deel te nemen. Dat geldt eveneens voor werkenden die willen omscholen en niet het vereiste diploma hebben. Je volgt dan eerst een programma binnen het mbo waarmee je je mbo-4 diploma behaalt. Afhankelijk van je situatie kijken we wat de meest geschikte aanpak is. Het Da Vinci College voert dit programma uit. Wil je meer weten van deze route? Neem dan contact op met Jeroen Mol, jmol@hbodrechtsteden.nl, en plan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast is er een mogelijkheid tot instromen voor mensen van 21 jaar of ouder via de 21+ toets. Kijk op Infowijzer-21-plus. Indien er sprake is van voldoende bouwkundige kennis bij aanvang van de studie en het behalen van de toets, is dit ook een mogelijkheid die we kunnen bespreken.

Onderwijsarbeidsovereenkomst
In een duale opleiding zijn werk en studeren nauw met elkaar verbonden. In de zogeheten onderwijsarbeidsovereenkomst worden de afspraken omtrent de te realiseren leerdoelen en de uit te voeren werkzaamheden als onderdeel van de opleiding tussen student, werkgever en hogeschool vastgelegd. Deze overeenkomst wordt door de drie partijen ondertekend.

Certificering
De opleiding is op hbo-niveau 5 en afgestemd op de eisen en wensen die het bedrijfsleven stelt. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, en na accreditatie van de opleiding, bestaat de mogelijkheid je Associate Degree (AD) te behalen.

Wat maakt deze opleiding zo aantrekkelijk?

  • De opleiding is in samenwerking met regionale bouwbedrijven vorm gegeven en wordt deels bij deze bedrijven uitgevoerd. Jij hebt dus straks precies die kennis in huis die bedrijven willen hebben.
  • Je baan in een aan de bouw gerelateerd bedrijf en je studie zorgen er voor dat je in twee jaar een gewilde bouw-professional bent.
  • Je studeert op hbo-niveau. Daarmee investeer je in een solide carrière
  • Je maakt met je werkgever gunstige afspraken over de financiering van de opleiding.
  • Je studeert en werkt dicht bij huis.

Meer informatie en intakegesprek
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Jeroen Mol, 06-52383767 of jmol@hbodrechtsteden.nl.  Wil je uitgenodigd worden voor een intakegesprek? Meld je dan aan voor de opleiding. Als je aan de voorwaarden voldoet kunnen we na een intakegesprek je aanmelding omzetten in een inschrijving.

Investering
De prijs van de opleiding bedraagt per jaar € 4.090. Houd rekening met een gemiddeld bedrag aan leermiddelen van ca € 500 per jaar.

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden

 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.