Open avond HBO Drechtsteden 31-10-2018

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau

Ben jij op zoek naar een studie in de ICT op hbo-niveau? En wil je een baan combineren met een studie? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Er zijn twee uitstroomrichtingen: ICT Software development en ICT Netwerk- en systeembeheer. Een mogelijkheid om werken & leren te combineren voor ambitieuze, aankomende, ICT-professionals.

 

In samenwerking met het regionale bedrijfsleven verzorgt HBO Drechtsteden een ICT-opleiding op hbo-niveau in Gorinchem en Dordrecht. Een tweejarige opleiding, bedoeld voor mbo-studenten ICT die verder willen leren. Tevens is de opleiding bedoeld voor werkenden in de ICT die zich verder willen ontwikkelen van mbo-niveau naar hbo-niveau. Het gaat om duale opleidingen. Dat betekent dat je een baan combineert met je studie.

Solliciteren naar baan en opleiding
Wil je hiervoor in aanmerking komen dan kun je solliciteren bij werkgevers die vacatures hebben. Raadpleeg de namen van organisaties op de website of ga zelf op zoek naar een baan waar je de mogelijkheid hebt ernaast verder te leren. Je meldt je aan voor de opleiding bij HBO Drechtsteden en na een intakegesprek stellen we vast of je aanmelding kan worden omgezet in een plaatsing. 

Deelnemende bedrijven en instellingen

Adaption

AENC ICT Solutions

Altronic ICT en Telecom

Amit Services BV

Aspect | ICT

Buro26

BURO210

CAB holland

Cofano Software Solutions

CommPro Automatisering

C3Group

DailyCMS

Damen Shipyards

Digizone IT & Telecom

Drechtstad Automatisering

Duopact

ESET Nederland

FourTOP ICT

Flier Systems

Florinco BV

Groeneveld Group

De Heer Software

Hoek en Blok

I4-YOU

IC2 Innovative Computer Consultancy

Id Est IT

IDEA X

KIEN

KOP Groep

Lucom Benelux BV

Lucrasoft IT Beheer

Montapacking

Nemesys

Notive

Van Oord DMC

ProdaCom

Promo Systems

Proxsys

Qware ICT

Refine-IT

De Ruiter ICT Advies

Webbureau Safira

SecureLink

SEVENP

Syntess Software

Tredion

Transfer Solutions

TriGlobal

TROTS! Business Partners

UC Systems

UNIT4

VitrumNet

Voice IT

WSB Solutions

X2R Software

Eén ICT-opleiding met twee uitstroomrichtingen
Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod die voor beide uitstroomrichtingen aan de orde zijn.

 • Projectmanagement
 • Bedrijfskunde (business case, bedrijfsprocessen, financiën)
 • Verkooptechnieken / request for proposal
 • Requirement engineering / UML
 • Testing
 • Governance, compliance

ICT Netwerk- en systeembeheer

 • Project cloudcomputing
 • Routing protocollen, datacommunicatie, switching, wireless
 • Identity management
 • Availability management (cloud / on-premise / hybride, scale-up, scale-out)
 • Migratietrajecten
 • Security, (ethical) hacking and penetration testing
 • Network security 
 • Duurzaamheid en IT
 • Intrastructure design
 • ITIL/ IT Service management
 • Scripting
 • Rapportage

ICT Software development

 • Scrum
 • Object oriented programming
 • Programmeren in PHP, Java en C#
 • Design patterns / algoritmes
 • Frameworks
 • Application architecture
 • Application lifecycle management
 • Datastructuren
 • Databases
 • Versiebeheer
 • Interaction design / usability
 • Advanced webdevelopment
 • Embedded software

Toelatingseisen en intake
De eisen van toelating zijn een mbo 4-diploma ICT en een (aanstaande) baan in de ICT. Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. We bespreken dan je ambities, motivatie en de studie in de praktijk. We bepalen samen met jou wat jij nodig hebt om met succes en plezier je opleiding te halen.

Andere instroommogelijkheden
Heb je havo of vwo gedaan? Dan is er ook een route om deel te nemen. Dat geldt eveneens voor werkenden die willen omscholen en niet het vereiste diploma hebben. Je volgt dan eerst een programma binnen het mbo waarmee je je mbo-4 diploma behaalt. Afhankelijk van je situatie kijken we wat de meest geschikte aanpak is. Het Da Vinci College voert dit programma uit. Wil je meer weten van deze route? Neem dan contact op met Sabine Looman, slooman@davinci.nl, 088-6574002 en plan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast is er een mogelijkheid tot instromen voor mensen van 21 jaar of ouder via de 21+ toets. Kijk op hbodrechtsteden.nl/infowijzer-21-plus. Indien er sprake is van voldoende ICT kennis bij aanvang van de studie en het behalen van de toets, is dit ook een mogelijkheid die we kunnen bespreken.

Donderdag 22 november 2018
Informatieavond voor werkenden in de ICT en werkgevers ICT (duale opleiding werken & leren)

Deze avond is bedoeld om medewerkers in de ICT met ambitie die nog geen hbo-diploma hebben te informeren over de twee-jarige ICT opleiding met uitstroomrichtingen Software development en Netwerk- en systeembeheer. We nodigen eveneens hun werkgevers uit daarbij aanwezig te zijn. De bijeenkomst vindt plaats op de leslocatie HBO Drechtsteden, Gebouw Da Vinci College, Romboutslaan 34 in Dordrecht. Inloop 18.45 uur. Aanvang 19.00 uur tot 21.00 uur.

Aanmelden

Maandag 21 januari 2019
Informatieavond voor belangstellenden en studenten mbo-4 en ouders

Deze avond geven docenten en een aantal bedrijven informatie over de opleiding en het perspectief op een baan in de ICT in de regio. De bijeenkomst vindt plaats op de leslocatie HBO Drechtsteden, Gebouw Da Vinci College, Mollenburgseweg 8, Gorinchem. Maandag 21 januari 2018. Inloop 18.45 uur. Aanvang 19.00 uur tot 21.00 uur.

Aanmelden

Maandag 15 april 2019
Speeddate voor belangstellenden en werkgevers

Studenten maken kennis met bedrijven en bedrijven maken kennis met studenten die interesse hebben in een baan gecombineerd met de opleiding. Tijdens de avond zijn er een aantal korte kennismakingsrondes. Bedoeling is dat bedrijven en studenten zich aan elkaar voorstellen en bij een goed ‘’klik’’ vervolgafspraken maken. Zowel bedrijven als geïnteresseerde studenten kunnen zich aanmelden voor de speeddate. De bijeenkomst vindt plaats op de leslocatie HBO Drechtsteden, Gebouw Da Vinci College, Mollenburgseweg 82, Gorinchem. Maandag 15 april 2019. Inloop 15.15 uur. Aanvang 15.30 uur tot 17.00 uur.

Aanmelden

Dinsdag 21 mei 2019
Informatieavond voor werkenden in de ICT en werkgevers ICT (duale opleiding werken & leren)

Deze avond is bedoeld om medewerkers in de ICT met ambitie die nog geen hbo-diploma hebben te informeren over de twee-jarige ICT opleiding met uitstroomrichtingen Software development en Netwerk- en systeembeheer. We nodigen eveneens hun werkgevers uit daarbij aanwezig te zijn. De bijeenkomst vindt plaats op de leslocatie HBO Drechtsteden, Gebouw Da Vinci College, Mollenburgseweg 82, Gorinchem. Inloop 18.45 uur. Aanvang 19.00 uur tot 21.00 uur.

Aanmelden

Aanmelden
Interesse? Meld je dan aan voor een intakegesprek. Na afloop van dit gesprek en indien voldaan is aan de toelatingseisen kunnen we je aanmelding omzetten in een definitieve inschrijving voor de opleiding.

Meld je aan voor de HBO opleiding ICT Software Development

 

Meld je aan voor de HBO opleiding ICT Netwerk- en Systeembeheer

 

Wat maakt deze opleiding zo aantrekkelijk?

 • De opleiding is in samenwerking met regionale ICT-bedrijven vorm gegeven en wordt deels bij deze bedrijven uitgevoerd. Jij hebt dus straks precies die kennis in huis die bedrijven willen hebben.
 • Jouw ICT-baan en studie zorgen er voor dat je in twee jaar een gewilde ICT-professional bent.
 • Je studeert op hbo niveau. Daarmee investeer je in een solide ICT carrière;
  • Je maakt met je werkgever gunstige afspraken over de financiering van de opleiding.
  • Je studeert en werkt dicht bij huis.

Niveau en diploma
De opleiding is op hbo-niveau en afgestemd op de eisen die het bedrijfsleven stelt. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, bestaat de mogelijkheid je Associate Degree te behalen, na accreditatie van de opleiding.

Duur en opzet
De opleiding duurt twee jaar. Het gaat om een duale opleiding. Dat betekent dat je werkt in de ICT en tegelijk de opleiding volgt. Je gaat een middag en avond in de week naar school. Er zijn ook bijeenkomsten die bij bedrijven plaatsvinden. Daarnaast studeer je thuis en doe je opdrachten.

De lessen vinden wekelijks plaats in Dordrecht op de woensdag vanaf 16 januari 2019 en in Gorinchem op donderdag vanaf 5 september 2019. De lestijden zijn van 15:00 tot 21:30 uur. (De lesdag van de groep die in 2018 is gestart is de dinsdag.)

Onderwijsarbeidsovereenkomst
In een duale opleiding zijn werk en studeren nauw met elkaar verbonden. In de zogeheten onderwijsarbeidsovereenkomst worden de afspraken omtrent de te realiseren leerdoelen en de uit te voeren werkzaamheden als onderdeel van de opleiding tussen student, werkgever en hogeschool vastgelegd. Deze overeenkomst wordt door de drie partijen ondertekend.

Studiebelasting
Naast de lessen ben je tussen de 5 en 10 uur per week ’s avonds bezig met zelfstudie: lesstof doornemen, samenvattingen maken en opdrachten maken. Ook krijg je geregeld opdrachten mee die je tijdens je werk kunt uitvoeren. Denk hierbij aan het interviewen van ervaren collega’s, het onderzoek doen naar de huidige werkwijze rondom requirements, design, testen en projecten in jouw organisatie. Naast de verplichte lesstof schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan met doelen die je wilt bereiken tijdens het opleidingstraject en bouw je een portfolio op met bewijzen van jouw ontwikkeling. Je krijgt werkplekbezoek, coachingsgesprekken en je presenteert regelmatig je eigen voortgang aan docenten en medestudenten. Een goede balans tussen studeren en werk ligt voor de meeste studenten op: 32 uur inzetbaar voor je werk, de rest voor studie.  

Locaties
Gorinchem, Mollenburgseweg 82, locatie Da Vinci College. En er worden colleges gegeven bij diverse bedrijven.

Dordrecht, Leerpark, Romboutslaan 34, locatie Da Vinci College. En er worden colleges gegeven bij diverse bedrijven. 

Investering
De prijs van de opleiding bedraagt per jaar € 3.940. Houd rekening met een gemiddeld bedrag aan leermiddelen van ca € 500 per jaar.

Meer informatie en intakegesprek
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Peter Baldé, 06-83673457 of pbalde@hbodrechtsteden.nl.  Wil je uitgenodigd worden voor een intakegesprek? Meld je dan aan voor de opleiding. Als je aan de voorwaarden voldoet kunnen we na dit intakegesprek je aanmelding omzetten in een inschrijving.