Cursus PLC Besturingstechniek

cursus-plc-besturingstechniek-in-industriële-maritieme-toepassingen-1-pbit-1-

In industriële (maritieme) toepassingen-1 (PBIT-1)

In de (maritieme) industrie is de toepassing van besturingstechnologie in de productieketen zeer belangrijk. Nieuwe technologie ontwikkelt zich snel. Daarom is kennis van werking van PLC’s snel aan veroudering onderhevig. Gebruikte men vroeger relais, tegenwoordig vervangen slimme PLC’s de traditionele besturing. Vaak met remote control (besturing op afstand). De cursus PLC Besturingstechnologie in industriële (maritieme) toepassingen-1 (PBIT-1) is bedoeld om te zorgen voor voldoende kennis en  beheersing van PLC’s. In de cursus leert men de PLC te programmeren voor een installatie in een productie-omgeving.

 

Duur en lestijden

Duur: Doorlooptijd ca. 4 maanden. De einddatum van deze cursus is 5 februari 2019.

Dagdeel: Avond

Lestijden: van 18:30 – 21:00 uur

Aanmelden

Voor deze cursus is er nog geen startdatum bekend.

Omschrijving

In de (maritieme) industrie is de toepassing van besturingstechnologie in de productieketen zeer belangrijk. Nieuwe technologie ontwikkelt zich snel. Daarom is kennis van werking van PLC’s snel aan veroudering onderhevig. Gebruikte men vroeger relais, tegenwoordig vervangen slimme PLC’s de traditionele besturing. Met de huidige PLC technieken kunnen deze besturingen gemakkelijk modurend/proportioneel en/of integrerend gemaakt worden hetgeen een enorme vooruitgang betekent. Vaak met remote control (besturing op afstand). De cursus PLC Besturingstechnologie in industriële (maritieme) toepassingen-1 (PBIT-1) is bedoeld om te zorgen voor voldoende kennis van electrotechniek en besturingstechnologie die voor onderhouds- of servcemonteurs belangrijk is. Ook de werktuigbouwkundige technicus moet meer begrijpen van de electrotechnische aspecten om problemen snel en adequaat te kunnen oplossen. In de cursus leert men ook de PLC te programmeren voor een installatie in een productie-omgeving. Het accent ligt op de veranderingen in techniek en welke eisen dit stelt aan de goede samenwerking tussen werktuigbouwkundigen en electrotechnici.

Nieuwe schakelkasten worden vaak voorzien van PLC’s. In installaties en productiemachines vervangen zij steeds vaker de traditionele besturing. Door een eenvoudige en gestandaardiseerde methode van programmeren maakt u zich deze techniek snel eigen, zonder precies te weten hoe de elektronica in de PLC werkt. Na het volgen van deze cursus begrijpt u de werking van PLC’s en de programma’s. De cursus is samengesteld in samenwerking met het bedrijfsleven waardoor de aansluiting met de beroepspraktijk is gewaarborgd.

Voor welke situaties levert de cursus een oplossing?

Hieronder drie voorbeelden uit de praktijk:

Stel dat in uw bedrijf relais vervangen wordt door PLC. Deze cursus zorgt voor de benodigde vakkennis bij uw medewerkers (met een wtb achtergrond) om die vervanging te doen.

Stel, u wilt de in gebruik zijnde installaties moderniseren. De medewerker verwerft het nodige inzicht om bijvoorbeeld regel- en besturingskasten te her-inrichten.   

Stel dat er instalbiliteit wordt geconstateerd in een hydraulisch systeem. De instabiliteit zal door de PLC moeten worden opgelost. De werktuigbouwkundige medewerker kan dit probleem na het volgen van de cursus oplossen. 

Over de docent(en)

Jurgen Vaarwerk-Wolters is docent trainer mechatronica / industriële automatisering.

De cursus in breder perspectief

De cursus PBIT-1 maakt deel uit van drie elkaar opvolgende cursussen op het gebied van mechatronica. Afhankelijk van uw achtergrond, werkgebied en ambitie kunt u zich aanmelden.

Voor wie

De cursus PBIT-1 is bedoeld voor service- of onderhoudsmonteurs, operators, operator-monteurs of toekomstig programmeurs die meer willen weten over PLC’s en het aansluiten van verschillende I/O’s.Technici met een werktuigbouwkundige achtergrond die kennis missen op het gebied van electronika en besturingstechniek.

Vooropleiding

Een vooropleiding werktuigbouwkunde of electro op Mbo 4-niveau is gewenst in combinatie met basiskennis van elektrotechnische schema’s, elektrisch schakelen en Industriële automatisering.

Indien u niet over deze  basiskennis beschikt is het mogelijk om eerst de cursus Basis industriële automatisering (BIA) te doen. Na succesvolle afronding van PBIT-1 staat de cursus PBIT-2 voor u open. Deze cursus is op Hbo niveau.

Cursusduur

8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Doorlooptijd ca. 4 maanden.

Certificering

Na succesvol afronden van de cursus ontvangt u het diploma ’PLC Besturingstechnologie in industriële (maritieme) toepassingen-1 (PBIT-1)’.

Studiebelasting

56 uur (2 EC).

Investering

€ 1180,- exclusief boekengeld circa € 70,- .
Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar.

Praktische zaken

Als u een opleiding doet bij HBO Drechtsteden is het prettig te weten wat we van elkaar mogen verwachten. Onder meer kwaliteit en klanttevredenheid, toetsing en herkansingsmogelijkheden. Op deze pagina vindt u enkele documenten die u daarover toelichting geven.

Programma

We zien op de markt een aantal merken die een belangrijke positie innemen in besturingstechnologie. (bijvoorbeeld Siemens, Omron e.a.).  De cursus PBIT-1 is niet merkgebonden. Dat betekent dat de inrichting van het lesprogramma breder toepasbaar is dan een merkgebonden cursus.

De cursus is opgebouwd in thema's

  • Proportionaal hydrauliek en servo-hydrauliek
  • Electronische motorstarters en drives (principes van aandrijfrechnieken)
  • Besturingstechnieken van joystick-systemen
  • Aansturingstechnieken PLC, PAC en DSC systemen
  • Open- en gesloten regeltechnieken
  • Meettechniek en besturingsmodellen
  • Werking in/output en zero level aansturingen
  • Cursisten kunnen vraagstukken (en materialen) uit eigen praktijk meebrengen

Meer weten?
Bel dan met Peter Baldé 06 83 67 34 57 of mail pbalde@hbodrechtsteden.nl.

Klassikale bijeenkomsten, gecombineerd met practicums

Cursisten bestuderen theorie in eigen tijd en tijdens de les geeft de docent uitleg en toelichting. De nadruk ligt bij de lessen op de practicums waarin de kennis wordt geoefend en toegepast in een (gesimuleerde) werkelijkheid.

Tijdens het practicum voert u de volgende werkzaamheden uit:

  • Zelfstandig aan de slag met o.a. LOGOsoft (Siemens), Schneider, Mitsubishi, Easyrelais en Festo PLC-programmeeromgeving in een aantal oefenprojecten
  • Schrijven, testen, installeren en in bedrijf stellen van een PLC-programma met behulp van een elektrisch schema

De cursist vindt het benodigde lesmateriaal en opdrachten in de digitale leeromgeving (It’s Learning).

Toets

De cursus wordt afgesloten met een toets. Deze bestaat uit een praktijkopdracht en een theorie tentamen. Tevens beoordeelt de docent de cursist op actieve participatie tijdens de lessen. Voor alle onderdelen dient de cursist een voldoende beoordeling te krijgen.

Aanmelden

Voor deze cursus is er nog geen startdatum bekend.
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.