Open dag HBO Drechtsteden 2020

Leergang Effectieve Business Modellen

Voor de ondernemende professional die een toekomstbestendige strategie wil ontwikkelen. HBO Drechtsteden organiseert de leergang Effectieve Business Modellen die in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit is ontwikkeld. Zeven masterclasses en begeleiding bij ontwikkeling propositie. Verzorgd door topdocenten.

Leergang Effectieve Business Modellen

Leergang Effectieve Business Modellen

Voor de ondernemende professional die een toekomstbestendige strategie wil ontwikkelen. HBO Drechtsteden organiseert de leergang Effectieve Business Modellen die in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit is ontwikkeld. Zeven masterclasses en begeleiding bij ontwikkeling propositie. Verzorgd door topdocenten.

 

Duur en lestijden

Duur: De leergang begint 26 september 2019. 7 masterclasses, 1 keer per 4 weken. De einddatum van de leergang is 1 mei 2020.

Dagdeel: Einde middag en avond (inclusief diner).

Lestijden: 16:00 tot 21:00 uur.

Aanmelden

Startdatum Locatie  
24 september 2020 Duurzaamheidsfabriek, Leerparkpromenade 50, 3312 KW Dordrecht Aanmelden

Omschrijving

Iedere masterclass bestaat uit drie onderdelen: De theorie, de transfer naar de eigen praktijk en de eigen business case of propositie. De belangrijke trends en veranderingen komen aan bod. Denk aan impact van technologie en digitalisering (ict) en disruptieve en innovatieve business modellen.

De masterclasses worden geleid door Frank Kwakman. Hij doet dat samen met gastdocenten. Docenten hebben een academische achtergrond en beschikken over veel ervaring en succes in de beroepspraktijk.

Download de brochure Effectieve Business Modellen - HBO Drechtsteden

Download de brochure

 

Quote Joost - HBO Drechtsteden

Waarom de leergang Effectieve Business Modellen?

Veranderingen volgen elkaar met enorme snelheid op. Zowel op het gebied van technologie als de rol van de professional in het proces. De businessimpact is enorm; we realiseren ons dat de aanpak die vandaag nog werkt morgen hopeloos achterhaald is. We zien succesvolle organisaties ontstaan die het anders doen, beter presteren en exponentiele groei realiseren. De ondernemer die erin slaagt slim mee te bewegen, innoveert en durft te veranderen, boekt succes.

De leergang Effectieve Business Modellen bestaat uit zeven masterclasses. Topdocenten verzorgen deze bijeenkomsten. Parallel aan de zeven bijeenkomsten realiseert u uw nieuwe business case. Het docententeam en medestudenten zijn een belangrijk klankbord voor u. Na het volgen van de leergang Effectieve Business Modellen bent u in staat uw aanpak strategisch te vernieuwen, gebaseerd op een stevig fundament van nieuwe inzichten en beproefde werkwijzen. Het kan gaan om nieuwe dienstverlening, een nieuw product en ook om nieuwe werkwijzen van slimmer, sneller en naar een veel grotere tevredenheid uw afnemers te bedienen. 

Programma

Bij aanvang krijgt u als deelnemer een assesment voorgelegd om zicht te krijgen op de eigen competenties op het gebied van business development en innovatie.

Blok 1: De transformatie van business - Hans Bakker

 • De transformatie van business
 • Welke transformaties komen er op organisaties af? 
 • Wat zijn consequenties voor strategie en leiderschap en wat is de veranderende rol van professionals hierin?
 • Marktkansen en ideeën genereren 
 • Analyse krachtenveld en innovatievermogen eigen organisatie

Blok 2: Nieuwe businessmodellen - Yousri Mandour

 • Leg de basis voor je eigen businessmodel
 • Drie cases van bedrijven die hun businessmodel hebben vernieuwd, inclusief lessons learned
 • Propositie uitwerken m.b.v. business canvas

Blok 3: Digitalisering inzetten - André Knol​

 • Impact van digitalisering en uitwerken van kansen met digitalisering voor de eigen propositie
 • Digitalisering inzetten en bouwen aan de perfecte klantrelatie
 • Analyse digitaliseringsfase eigen bedrijf

Blok 4: Lean startup principes - André Knol

 • Wat leer je van succesvolle startups en wat zijn hun belangrijkste werkprincipes?
 • Een innovatie aanpak met lean startup principe voor de eigen organisatie bedenken

Blok 5: De nieuwe professional - Frank Kwakman

 • Tussenpresentaties eigen proposities
 • Competenties van de nieuwe professional en hoe je daarop scoort
 • Je eigen rol in het bedrijf om een innovatieve organisatie te worden
 • Hoe organiseer je jezelf om je propositie te realiseren? 

Blok 6: Je nieuwe propositie met verve presenteren - Rutger Mollee  

 • Proefpresentaties en feedback
 • Werken aan een inspirerende en impactvolle presentatie van de nieuwe propositie
 • Wat is je kernboodschap en hoe bouw je je betoog op met impact?

Blok 7 - Keuzemodule

Tijdens de leergang kan een extra module door de groep worden gekozen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • Hoe maak ik een app? Bedenk wat voor app jouw propositie ondersteunt en werk dit uit. 
 • Marketing en sales van de nieuwe propositie. Wat is het verhaal van je propositie en hoe zet ik dat in de markt (de interne en/of de extenre klant).    

Coachings- en voortgangsgesprekken

Tijdens de leergang worden enkele coachings- en voortgangsgesprekken gepland. Deze korte voortgangsbesprekingen helpen om oplossingen te vinden voor (nieuwe) vragen die onstaan bij het ontwikkelen van de business case of propositie.

Bedrijfsbezoek

Tijdens de leergang plannen we een bedrijfsbezoek aan een toonaangevende organisatie.  

HBO Drechtsteden

Drie praktijkcases als voorbeeld uit de leergang Effectieve business modellen

Voorbeeld 1: Digitaal platform voor internationale bloemenhandel

Twee business developers van Bloemenveiling Royal FloraHolland hebben binnen de leergang een nieuw concept doorontwikkeld om leidend te blijven als mondiale speler. Om klanten snel en efficiënt te bedienen is het idee voor een digitaal veilingplatform gelanceerd. Het directieteam van Royal FloraHolland heeft vervolgens opdracht gegeven om dit concept vanuit haar ICT organisatie verder uit te werken en een eerste product in de markt te zetten. 

Voorbeeld 2: De Tesla voor de binnenvaart

Hoe maak ik het binnenvaartschip 2020? Met die vraag gingen een scheepsbouwer en maritieme fabrikant tijdens onze leergang aan de slag. Inmiddels wordt het eerst volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschip ter wereld gebouwd. Er volgen er daarna nog tien. Vanaf augustus 2018 gaat het eerste schip te water. Subsidie binnengehaald van 10 miljoen euro, totale investering voor 10 schepen is 75 miljoen euro.

Voorbeeld 3: Inburgering leidt tot werk en toekomst

Het aantal statushouders in Nederland nam de afgelopen jaren enorm toe en daarmee ook de druk op inburgeringstrajecten. Overheden investeerden tot voor kort alleen in educatie en zagen veel statushouders uitvallen. Twee opleidingsmanagers van ROC Da Vinci ontwikkelden een nieuw traject waarin inburgering, educatie en MBO onderwijs wordt gecombineerd. Het effect is dat statushouders van meet af gemotiveerd werken aan een solide bestaan en middels de tijdsbesparing van dit traject gemeenten tegelijkertijd fiks besparen op de kosten per statushouder.


Werken in duo’s

U werkt tijdens de leergang nauw samen met een andere deelnemer. Door deze aanpak ervaart u de kracht en het rendement van effectief samenwerken.

Coaching- en voortgangsgesprekken - Persoonlijke begeleiding

Regelmatig wordt een gesprek ingepland. Elk duo kan een beroep doen op inhoudelijke support door docenten. Daarmee is voorzien in een klankbord om mee te sparren op gebieden als strategie, financiering, ict, social media, etc.

Voor wie

De leergang Effectieve Business Modellen is bedoeld voor ondernemers, managers, projectleiders, adviseurs en andere (zelfstandige) professionals. Kernbegrippen zijn: innovatiekracht, vernieuwen, veranderen en groei.

Vooropleiding

U beschikt over een hbo werk- en denkniveau.

Certificering

Na afloop van de leergang Effectieve Business Modellen wordt uw business case of propositie beoordeeld. Bij voldoende beoordeling ontvangt u een certificaat.

Studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 54 uur, waarvan 30 contacturen en 24 uur voor lezen en uitvoeren van leeropdrachten.

Investering

De prijs bedraagt € 2.960 per persoon, exclusief literatuur, ca. € 200. Een warme maaltijd en koffie en thee zijn inbegrepen. Betaling in termijnen is mogelijk. U betaalt de leergang dan in vier termijnen gedurende de looptijd van de opleiding. De extra kosten hiervoor bedragen € 60 per betalingsregeling.

Informatie

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Peter Baldé, bereikbaar per e-mail: pbalde@hbodrechtsteden.nl of telefonisch op 06-83673457.

Inschrijving per duo. Als u hier geen mogelijkheid toe heeft, dan kunnen wij u in overleg met een andere deelnemer een duo laten vormen.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers, 8 duo’s.

Literatuur

Basisliteratuur (vijf boeken): Osterwalder (propositie ontwikkeling), Ries (lean startup), Kwakman (de nieuwe professional), Mandour (business modellen), Van Belleghem (digitalisering).

Docenten

De leergang Effectieve Business Modellen wordt geleid door Frank Kwakman. Hij is ondernemer, docent en expert op het gebied van professionele dienstverlening. Frank Kwakman introduceert elke bijeenkomst een gastdocent. Docenten zijn academisch gevormde specialisten met veel praktijkervaring.
 

Rutger Mollee
Ondernemer, Communicatiespecialist

Hans Bakker
CEO, Managing partner Javelin Partners,
professor Strategy and Cooperation

 

André Knol
CEO Innomics

 

Yousri Mandour
Ondernemer, Consultant Marketing en
Strategie

Praktische zaken

Als u een post-bachelor opleiding doet bij HBO Drechtsteden is het prettig te weten wat we van elkaar mogen verwachten. Onder meer kwaliteit en klanttevredenheid, toetsing en herkansingsmogelijkheden. Op deze pagina vindt u enkele documenten die u daarover toelichting geven.

 

Aanmelden

Startdatum Locatie  
24 september 2020 Duurzaamheidsfabriek, Leerparkpromenade 50, 3312 KW Dordrecht Aanmelden
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.