Terugblik 'Soft skills op de werkvloer'

Terugblik 'Soft skills op de werkvloer'

27 november , Angélique van ‘t Riet , 'Soft skills op de werkvloer, zakelijk flirten 2.0 '

Jan Zobel van het Kunstmin heeft namens de organisatie enkele mededelingen. Dit is de achtste inspiratiebijeenkomst en de laatste van 2019. De organisaties (Kunstmin, HBO Drechtsteden, Dordrecht Marketing en de Bibliotheek AanZet) hebben besloten op dezelfde voet door te gaan en volgend jaar weer met vier bijeenkomsten te komen. Daarnaast wordt bekeken of er in 2020 kan worden gestart met een HBO-kids; lezingen voor kinderen uit groep 6,7 en 8 kennis te laten maken met wetenschap en het HBO.

Angélique van t Riet stelt zich voor. Ze begon ooit bij de Rabo maar dat was niets voor haar. Omdat ze persoonlijk aan het daten was en zich verbaasde over de beperkte manieren van mannen besloot ze als ZZPér een cursus “flirten voor mannen” op te zetten. Dat was een succes. Daarna werd het een cursus zakelijk flirten. Flirten is een vaardigheid in de omgang met andere mensen, mn het andere geslacht. Wie zijn de beste flirters? Kleuters! Zij zijn onbevangen in hun benadering van anderen.

Voor een levendige presentatie gebruik je geen powerpoint en geen katheder; je mist dan denon verbale communicatie, die zeer belangrijk is om je boodschap te laten overkomen.

Een feit; vrouwen gebruiken 21.000 woorden om te functioneren op een dag en mannen 9000.
Mensen moeten meer soft skills bezitten.

Belangrijk is het woord Ont-wikkelen (inderdaad, met een streepje). En angst is een slechte raadgever. Een oefening met het publiek. Iedereen wisselt van plaats en gaat naast twee mensen zitten die ze niet kennen. Het ontmoeten van andere mensen die je niet kent is goed voor je. We doen dit nauwelijks. Angst is de belangrijkste reden om te blijven zitten. Kinderen kunnen verbindingen leggen op hartniveau. Volwassenen maken verbindingen op hoofdniveau. Bij een sollicitatiegesprek kunnen vrouwen in 1 1/2 minuut waarnemen of iemand geschikt is, bij mannen is dat 3 minuten. De rest van een gesprek is eigenlijk formaliteit.

Ego, angst en conditionering zorgen dat je niet op hartniveau kunt verbinden.

Een volgende oefening. Een zaalexperiment over typering van spreker. Waar gaat Angélique op vakantie. Wat voor een auto heeft ze? Houdt ze van honden of katten? De zaal reageert en na de antwoorden van Angélique blijkt dat er veel vooroordelen bestaan.

Over de handdruk volgt een uitgebreide presentatie. Hoe onderhoud je contact? Hoe sta je tegenover elkaar? Hoe maak je contact. Een handdruk is contact maken met het hart. Een oefening; publiek gaat nu handen schudden en vertelt wat ze het meest bezielt. Steeds van persoon wisselen;  iedereen is zeer gemotiveerd dit uit te voeren met volslagen onbekenden. De beste netwerkers kunnen na een netwerkborrel kunnen 8 tot 10 namen onthouden.

Vragen uit de zaal. Wat te doen met oud en nieuw; wel of niet zoenen. De meeste vrouwen in de zaal willen niet door iedereen gezoend worden. Als je dat niet wilt doe het ook niet. Dat kan je aangeven met je lichaamstaal.

Andere vraag;  hoe ga je om met andere culturen? Let goed op lichaamstaal. Dat gaat contact vrij soepel....

Voor veel mensen in de zaal is deze avond in openbaring in omgangsvormen.

Zo ook Els: “Het belangrijkste wat ik heb opgestoken is als je iemand een hand geeft die groot is,. Ik ben nogal klein en dan  is het beter om wat afstand te nemen.”

En Corrie: “Ja, de houding die je aanneemt bij een gesprek met elkaar. En de onbevangenheid van een kleuter. En gesprekken bij een koffieautomaat bevatten vaak gesloten vragen, dat kan ook anders. Ik vond het een hele mooie avond!”

Na afloop is er gelegenheid tot signeren. Boeken van Angélique zijn aan te vragen bij de Bibliotheek AanZet.

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.