Terugblik innovatie in food

Terugblik innovatie in food

Dinsdagavond 23 november | 20:00 uur | Energiehuis Dordrecht

Innovatie in food: het eten van de toekomst
Een inspiratieavond door Anneke Ammerlaan, Cees Timmerman, Diedrik Ringenier

Pasteitje met zeewier, een nutrition bar van meelwormen?

In 2050 leven er naar schatting tien miljard mensen op de wereld; nu zijn er dat ongeveer 7,6 miljard. Deze mensen moeten allemaal gevoed worden en dat vraagt om aanpassingen. Minder vlees, meer groente, insecten op het menu… met andere woorden: om innovatie.

Tijdens de inspiratieavond op dinsdag 23 november in Machine 3 van het Energiehuis maakten bezoekers kennis met de wereld van voedseltrends, bereidingstechnieken en consumentengedrag. Sprekers deze avond: foodtrend-analist Anneke Ammerlaan, chef-kok Cees Timmerman, eigenaar van restaurant DeliCees in Dordrecht, en Diedrik Ringenier, docent van de nieuwe HBO Drechtsteden-opleiding Culinary Professional.

 

'Mooie avond. En ook wel een bevestiging dat we de goede kant op gaan'. Bezoeker Lieke de Kovel.

Chef-kok Cees Timmerman vertelt...

Cees Timmerman ziet in zijn restaurant DeliCees de grootste innovatie bij het gebruik van vlees, vis en groente in de hoeveelheid. Ook gefermenteerde lucht, raapzaad, eendenkroos en zeewier zijn nieuwe ontwikkelingen. Zijn kennis doet hij op door zelf te eten bij andere restaurants en veel boeken op culinair gebied te lezen. 

Een kijkje in de 'keuken' van de nieuwe HBO Drechtsteden-opleiding Culinary Professional.

Twee studenten van de opleiding Culinary Professional delen hapjes uit: een pasteitje met zeewier en een nutrition bar van meelwormen. Innovatief! Wordt dit een product van de toekomst? Culinary Professional-docent Diedrik ziet de komst van vegetarische en veganistische gerechten ook veel bij zijn zoon. Diedrik zelf denkt niet in vleesvervangers, maar in smaken.

 

 

 

 

 

'Voeding wordt ingewikkelder' aldus foodtrend-analist Anneke Ammerlaan

De millennials (geboren tussen 1977 en 1983) willen hetzelfde maar anders. Generatie Z (geboren tussen 1994 en 2009) krijgt hun ouders makkelijker mee en streeft naar 'one green planet'. Van Ego naar Eco! Van exclusief denken naar inclusief denken. Van vegan naar plantbased. 

Anneke heeft een weg uitgestippeld; van ambachtsman naar culinaire professional. En schept daarmee een duidelijk beeld van alle innovatie op culinair gebied.

Foto's: Co Bliekendaal


Over de sprekers

Anneke Ammerlaan
Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan signaleert en onderzoekt al ruim twintig jaar trends in voeding. Ze maakt daarmee relevante culturele, psychologische en sociale invloeden inzichtelijk. Anneke produceerde meer dan veertig kookboeken en stond aan de wieg van Allerhande. Ze deed breed onderzoek naar consumentengroepen en ontwikkelde verschillende segmentatietools en innovatiemodules.

Cees Timmerman
De liefde voor het product staat bij chef-kok Cees Timmerman en eigenaar van restaurant DeliCees in Dordrecht voorop. Zijn gerechten zijn een mix van mooie ingrediënten, nieuwe technieken, maar ook respect voor de klassieke keuken met veel mediterrane invloeden van vooral uit Spanje en Italië. Voortdurend is hij op zoek naar nieuwe ingrediënten, technieken en inspiratie. 

Diedrik Ringenier
Diedrik Ringenier is docent en opleidingscoördinator van de opleiding Culinary Professional, de nieuwe opleiding van HBO Drechtsteden i.s.m. het Roc van Amsterdam – Flevoland. Hij heeft door zijn verschillende rollen binnen het onderwijs veel kennis over de foodbranche. In de opleiding staat het verdiepen van het vakmanschap centraal en wordt er veel aandacht bestaat aan innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap.

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.