Terugblik

Terugblik "het geheim van de schildpad"

Spreker David van Bodegom - 24 november 2020

David van Bodegom sprak op 24 november 2020 over zijn boek 'het geheim van de schildpad’. Wederom door de huidige coronasituatie een inspiratiebijeenkomst online via een livestream vanuit het mooie Kunstmin! Er waren een drietal gasten op het podium, namelijk Anneke Maagdenberg, Karin Lammers en Sjoerd Zoeteman. Sander Bogaard van HBO Drechtsteden leidde, net als de voorgaande bijeenkomsten, de avond weer in goede banen. David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar aan het LUMC en verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in een oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt.

Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere? 
Op deze avond heeft hij de kijkers thuis meegenomen op een boeiende reis langs de biologie van lang leven.

Hij heeft ons laten kennismaken met diersoorten die bijzondere eigenschappen hebben, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. We hebben antwoord gekregen op de vraag waarom vleermuizen tien keer zo oud worden als gewone muizen en weten nu waarom kreeften jonger lijken naarmate ze verjaren. 

Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leert Bodegom onze eigen veroudering beter te begrijpen.

Benieuwd? Terugkijken kan via deze link.


 


 

Foto's: Co Bliekendaal

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.