Terugblik Gedoemanagement

Terugblik Gedoemanagement

De eerste Inspiratiebijeenkomst Drechtsteden, 20 februari 2019 in het Energiehuis, gaat over Gedoemanagement. Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt door  Frank Schurink

Allereerst wordt Jessica van den Bosch geïntroduceerd. Zij is de nieuwe directeur van HBO Drechtsteden.

Frank Schurink is zich er van bewust hoeveel studenten toegepaste psychologie er zijn.  Hoe toegepast is het om over het hier over gedoe te hebben.

Iedereen maakt zich druk om het werk, maar het hoort er bij. Ook gedoe in je familie, met je partner. Gedoe is niet aan begrenzingen gebonden. Gedoe is iets waar je veel tijd en energie in steekt, maar wat weinig oplevert. Gedoe is een rosé olifant. Staat in de weg en je kunt er veel mee bezig zijn. Maar je kunt er ook om heen lopen.

In het oerbrein, je rode brein, zitten je dagelijkse dingen. Je bibliotheek van goede ideeën. De  prefrontale cortex bevat het bewustzijn daar zitten je groene hersenen. Die twee hebben invloed op je functioneren. De hippocampus bepaalt of je iets opslaat, het is de bibliothecaris van het systeem. Deze staat aan als je geïnteresseerd bent. En interesse kun je opwekken.

Als je een probleem ervaart ga je altijd een oplossing zoeken. Dan ga je zoeken in de bibliotheek. Maar als je het aan je oerbrein overlaat zoekt hij alleen naar oude oplossingen. Je gaat malen en piekeren omdat je in de bibliotheek fantastische oplossingen hebt opgeslagen. In het rode brein denk je niet, maar heb je gedachten. Dat is een verschil. In het groene brein bent loopt alles wel door. Krijg je nieuwe ideeën.

De kern van gedoemanagement is dat je in het rood zit en  niet in het groen. Rood maakt alles ingewikkeld. In groen heb je een kans om oplossingen te vinden. Rood voelt eenzaam, vastzitten, gejaagd, gevoelloos. Groen voelt energie, creatief, positief.

Een rood brein en een groen brein matchen niet. Het rode brein wil een voorspelbaar leven. Het groene brein wil dat niet. Die wil nieuwe dingen doen.
Rood is enkel brein, groen is enkel brein + bewustzijn. Maar let wel: Groene ideeen kunnen weer rood worden.

Als jij rood bent in een rode organisatie wordt alles nog roder. Als je klaagt over klagers dan ben je er zelf een. Als jij groen bent in de rode organisatie maak je die iets minder rood. Groen is de kunst van het verleiden.

Als een Youp van t Hekachtige cabaretier  maakt Frank Schurink de zaal duidelijk wanneer je rood bent en wanneer groen. Rood is niets echt fout, het is een comfort zone. Hoe beter je rood kunt omarmen, hoe makkelijker is het om groen te zijn.

Hippocampus maakt stamcellen aan. Door interesse kun je hem beinvloeden Je hebt rode en groene interesse.

Hoe meer je gedoe kunt omarmen hoe beter je ermee om kunt gaan.
Als je rood uit zet gaat groen aan. Groen is vrij zijn met je rode brein.

Gedoe geeft stress, stress geeft hormoon cortisol. Laatste moment werken geeft stress. Het kan mis gaan. Cortisol is gif. Hippocampus lijdt hieronder. Hippocampus verschrompelt en dat leidt tot een burn-out.

Een burn-out is een gevolg van de keuzes die je niet maakt. Gedoe is een onvermijdelijk bijproduct van het brein. Gedoe is biologisch. Je kunt het niet bestrijden.

Gedoe oefening

  1. Welk gedrag van anderen irriteert je ?
  2. Waarom?

Gedoe oefening

  1. Welk gedoe van jezelf irriteert je
  2. En waarom?

Natuurlijk roept Frank zijn verhaal vragen op. Geduldig en met kennis worden deze uitgelegd.

Onder daverend applaus blijkt dat de boodschap van Frank  is overgekomen.

Tot slot spreekt Frank: Jouw gedoe is vaak daar waar jij ook bent!  Dus omarm het en toon interesse! Blijf de eeuwige student!

Mirjam Rovers:
Gedoe is van alledag. Dat is herkenbaar. Je hebt zelf veel invloed op gedoe, omarm het maar!

 

William:
Gedoe hoort erbij!

 

 

Verslag: Bart van Aanholt, Bibliotheek AanZet
Foto's: Co Bliekendaal, Da Vinci College

 

 

 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.