Online themasessie Wmo, Wlz en Jeugdwet

Online themasessie Wmo, Wlz en Jeugdwet

Hoe behoud je de verbinding met elkaar in tijden van corona? 

Sinds afgelopen maart verlopen onze contacten grotendeels digitaal en op afstand. Dit vraagt om andere manieren van werken en contact maken. Ook binnen werkveld van de Wmo, Wlz en Jeugdwet leiden deze ontwikkelingen tot nieuwe uitdagingen. Hoe blijf je digitaal in verbinding met cliënten en collega’s? Hoe signaleer je op afstand wat er speelt? En tot slot, wat is er ondanks alle beperkingen wél mogelijk om jouw cliënten te ondersteunen?

Juist nu is de behoefte aan verbinding in het werkveld groter dan ooit.

In het kader van de Post-HBO opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet organiseren HBO Drechtsteden en Q-Academie gezamenlijk een online themasessie op donderdag 29 april 2021. Na de eerste succesvolle editie in 2019, biedt ook deze themadag verdieping in thema’s rondom Wmo, Wlz en Jeugdwet. Daarnaast gaan sprekers uit het werkveld in op de belangrijkste actuele ontwikkelingen. Een goede gelegenheid om kennis te verrijken en te delen met elkaar en specifiek voor (oud-studenten van de Post bachelor opleiding: een mooie kans om met elkaar in contact te blijven!

Voor wie?
De Landelijke themasessie Wmo, Wlz en Jeugdwet komt voort uit de wens van oud-studenten van de opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet om in contact te blijven en kennis te delen. Daarbij is de themasessie bedoeld voor een heel brede groep professionals die beleidsmatig of in de uitvoering te maken heeft met de Wmo, Wlz of Jeugdwet

Praktische informatie
Datum & tijd: 29 april 2021, 9.00  - 11.00 uur
Locatie: Online

Programma

Tijdstip

Activiteit

9.00- 9.10 uur


Josette Dijksman

 

Welkomstwoord en gezamenlijke terugblik op het afgelopen jaar

Dagvoorzitter Josette Dijksman

Even voorstellen
Josette Dijksman is vanuit Q-Consult actief als adviseur, trainer en coach op de gebieden langdurige zorg en sociaal domein. Daarnaast is zij een van de docenten van de Post bachelor opleiding Consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet.

9.10 – 9.40 uur

 


Sil Hol

Huiselijk geweld

Door de druk op huishoudens in coronatijd raken mensen uit verbinding en zien we een toename van huiselijk geweld. Wat betekent dat voor jouw rol? Wat zijn de signalen en hoe kun je hier alert op zijn? Sil Hol neemt je tijdens deze sessie mee in de antwoorden op deze vragen. Je krijgt inzicht in … 

Huiselijk geweld is geweld door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Het woord ‘huiselijk’ zegt niets over de plaats van het geweld, maar over de relatie tussen pleger en slachtoffer. Huiselijk geweld kan dus zowel binnenshuis als buitenshuis plaatsvinden en in verschillende vormen. Voorbeelden zijn: (ex-)partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, mishandeling van ouders door hun kind(eren), mishandeling van kinderen en jongeren door hun ouders of vriend(innen). Maar ook: bedreiging, al dan niet gepaard gaand met de vernieling van goederen in en rondom het huis.

Sil Hol – docent, systeemtherapeut en coördinator Huiselijk geweld en kindermishandeling regio Rotterdam. 

09.40 –  09.50 uur

Koffie-/theepauze

09:50 – 10.20 uur

 


Mirjam Karsten

 

 

 

Het keukentafelgesprek, kan dat online? 

Wat zijn de ervaringen van het afgelopen jaar met het voeren van online keukentafelgesprekken? Kun je online een goed en persoonlijk vraagverhelderingsgesprek voeren? Is het toegestaan en technisch mogelijk? En hoe houd je een digitaal keukentafelgesprek gelijkwaardig en zet je de ander weer in zijn kracht?

In deze interactieve workshop neemt Mirjam Karsten je mee in de antwoorden op deze vragen. Daarbij krijg je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om online een vraagverhelderingsgesprek te voeren met een consulent. Dit geeft zicht op de invloed die een online omgeving kan hebben op een zorgvrager. Daarbij gaan we in gesprek over zaken waar je als consulent rekening mee moet houden en op moet letten en is er ruimte voor het delen van eigen ervaringen. 

Je gaat naar huis met inzichten en tips voor de (digitale) keukentafel!

Mirjam Karsten - trainer, docent, coach en coördinator regionaal kennisnetwerk Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. 

10.20 – 10.50 uur

 


Anneke Maaskant

Digitale mogelijkheden om in verbinding te blijven

We bevinden ons in een situatie waarin we minder direct contact met elkaar (kunnen) hebben. Tegelijkertijd is de behoefte aan verbinding in het werkveld groter dan ooit. Gelukkig biedt de digitale wereld veel nieuwe kansen en mogelijkheden! Tijdens deze sessie neemt Anneke Maaskant je hierin mee. 
Je maakt kennis met verschillende mogelijkheden om jouw cliënten digitaal te ondersteunen. Daarnaast wordt stilgestaan bij digitale mogelijkheden voor het leggen- en behouden van de verbinding met cliënten en collega’s. 

Anneke Maaskant – trainer & adviseur binnen Q-Consult op het gebied van digitale zorg. 

10.50 – 11.00 uur
 


 

Interactieve afsluiting

Dagvoorzitter Josette Dijksman

Investering

  • Prijs voor (oud-)studenten post-bachelor opleiding en hun introducées: € 50.
  • Prijs voor overige aanmelders: € 60.

Aanmelden
Klik op onderstaande knoppen om u aan te melden. De aanmelding loopt via Q-Academie.

Aanmelden

* Vermeld a.u.b. in het opmerkingenveld bij de aanmelding of je (oud-)student bent en (eventueel) de namen en e-mailadressen van jouw introducées

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.