Open avond HBO Drechtsteden 06-04-2019

Avonturieren als een Soldaat van Oranje

Collega Ton Bruining en ik hebben gewerkt aan een inspirerend programma met diverse werkvormen om te reflecteren op deelnemers te laten reflecteren op hun positionering als leidinggevende. Welke keuzes zijn daarin voorafgegaan? Maar ook: waarom ben je überhaupt het avontuur aangegaan om leidinggevende te worden? Met schaar, plakband, behangrollen, stiften en een dosis energie gaan de deelnemers van het leiderschapsprogramma aan de slag.

Het is zaterdagochtend, 8 april 2017, 07.00 uur. Vandaag staat de eerste dag op het programma van de managers van een MBO. Ik zit nog in het verhaal van de musical Soldaat van Oranje die ik gisteravond heb gezien met ons gezin. Een verhaal dat gaat over het aangaan van het avontuur, lef hebben, moed, opoffering en tegenslag. Aspecten die je, mens die je bent, als leidinggevende in je werk regelmatig tegenkomt. Juist vandaag begint de Leergang met de vraag: Leidinggevende, wie ben je?

Collega Ton Bruining en ik hebben gewerkt aan een inspirerend programma met diverse werkvormen om te reflecteren op deelnemers te laten reflecteren op hun positionering als leidinggevende. Welke keuzes zijn daarin voorafgegaan? Maar ook: waarom ben je überhaupt het avontuur aangegaan om leidinggevende te worden?

Met schaar, plakband, behangrollen, stiften en een dosis energie gaan de deelnemers van het leiderschapsprogramma aan de slag.

Motivatie
Al gauw blijkt dat de motivatie om deel te nemen aan het MD programma sterk uiteenloopt. Sommigen hebben duidelijk gekozen voor deze nieuwe functie die zij gaan vervullen na de vakantie. Zij zien dat ze hun functioneren op een aantal aspecten te verbeteren valt en zij reflecteren op hun eigen persoonlijke effectiviteit. Weer anderen weten het nog niet zo precies en hebben twijfels of de functie bij hun past. Zij zijn gevraagd op de functie te solliciteren. Nu ze door de selectie zijn willen zij onderzoeken of deze functie hen inderdaad past. Er zijn deelnemers die deze nieuwe functie meteen zagen zitten maar nu al geconfronteerd worden met vraagstukken waar ze tegenop zien. Ze hadden gesolliciteerd op een bepaald team maar krijgen er een ander team bij of juist een heel ander team. De organisatievraagstukken en de relatie met de directeuren zijn ingewikkelder dan ze dachten. En ze missen nu al de verbinding met de werkvloer die altijd zo inspirerend was. Al deze uiteenlopende motivaties voor deelname aan een MD programma vormen de realiteit van een Leergang die opstart.

Aandachtspunten
De inspirerende gesprekken die volgen uit de reflectie-opdrachten roepen bij de deelnemers diverse aandachtspunten en inzichten op:

  • “Ik moet kritisch blijven op mezelf en lef en moed hebben om misschien te kunnen zeggen: dit werk past toch niet bij mij in deze context.”
  • “In hoeverre wil het topmanagement nieuwe signalen vanuit de leergroep over het organisatiefunctioneren oppakken en ruimte geven voor nieuwe experimenten, zoals een ander rooster of het organiseren van snellere besluitvorming”
  • “Als je als nieuwe teammanager gevraagd wordt om medewerkers meer coachend te benaderen, hoe wordt je dan zelf gecoacht door je direct leidinggevende”
  • “Hoe kun je ook als team samen een avontuur op gaan waarin je probeert om de ander te leren begrijpen in plaats van zelf begrepen te worden”
  • “Het is de hoogste tijd om ‘branie’-achtig gedrag te vertonen en een risico te nemen, anders gaan we nooit in de gedroomde richting”.

Steun van het strategisch management
Als deelnemer aan een MD leergang heb je naast vertrouwen in je eigen potentieel en de ontwikkeling hiervan óók steun nodig van het strategisch management. Het topmanagement zal tijd en energie moeten besteden voor krachtige begeleiding vanaf het eerste moment. De hand reiken, een klop op de schouder, een bemoedigend woord en een daadkrachtig optreden als dat wordt gevraagd zijn cruciaal om deelnemers te motiveren de stap te zetten naar een volgende functie.

Tom Koot,
Senior adviseur en managementtrainer. Hij is als opleider actief in de leergang
Associé KPC Onderwijsadvies
Meer weten? Meld aan voor de Warming up op 2 november
en mail pbalde@hbodrechtsteden.nl.

  • Avonturieren als een Soldaat van Oranje
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.