Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst

Faalkunde: 'Durf het beste uit jezelf te falen'

28 maart 2018

De tweede inspiratieavond van HBO Drechtsteden is geheel uitverkocht. Spreker is Remko van der Drift, faalkundige en directeur van het Instituut voor faalkunde.

Succes is het puntje van de ijsberg. Op Facebook laten we altijd dat puntje aan elkaar zien. De onderkant niet. En die is veel groter! En daar liggen we ‘nachts wakker van.

HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartRemko van der Drift heeft een mooie professionele presentatie, zowel zijn eigen spreken als de projectie op het scherm achter hem verlopen soepel. Het lijkt opzet als dan het geluid bij het eerste filmpje het niet doet. Maar Remko blijft rustig, een Kunstmin technicus heeft het met de juiste HDMI uitgang snel opgelost. Een mooi voorbeeld van fouten maken mag. Belangrijk is niet in de stress te schieten. Na afloop merk ik uit het gesprek van die twee dat dit niet vooropgezet was. Beide praten er nog wel even over na, zodat ze ook wat leren van deze “fout”.

HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartImprovisatie binnen muziek is omgaan met fouten, in feite omgaan met je angst fouten te maken.  Gebruik je improvisatietalent. Je hebt minder stress als ook de ander fouten mag maken. Creativiteit zit in de oplossing van een dergelijke situatie.

Hoe kijk je naar de werkelijkheid? Verwachtingen geven negatief oordeel. Ontkrampen kun je leren. Onderzoek waar je faalspieren zitten. Laat je innerlijke criticus je helpen.

HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartMindfulness laat je zien wat zelfcompassie is.; dezelfde vriendelijkheid die je aan anderen geeft, maar dan aan jezelf. Dus wil je zelfkritiek,  stel je voor wat je beste vriend tegen je zou zeggen…

Met een vaste mindset ben je overtuigd dat je ontwikkelbaarheid (talent, techniek) vast staat. Het leven is een test en je moet laten zien dat je slim bent. Met een groei-mindset kun je jezelf proberen te verbeteren. Het leven is een cursus, leren is belangrijker dan moeten bewijzen dat je alles al kan. We hebben allemaal elementen van de vaste en groei-mindset.

HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartPsychologe Carol Dweck laat zien hoe je kinderen kunt helpen om de fixed mindset te bestrijden en meer succes kunt bereiken. Van haar zijn de prachtige filmpjes, zoals dit filmpje. Zie ook haar boek “Mindset, de weg naar een succesvol leven”.

In de zaal wordt steeds geoefend met kleine praktische testjes en ontkramp-trainingen; zoals steek afwisselen rechts en links je duim op of wij met je wijsvinger. Of maak tegenover een partner drie bewegingen naar links rechts en naar boven. Probeer niet te spiegelen. Als je dat wel doet steek je duimen op naar elkaar. Of uit volle borst het tegenovergestelde roepen.

Brené Brown, schrijver van “De kracht van kwetsbaarheid” wordt tijdens de vragen aangehaald. Zijn werk vind je hier.

Het instituut voor Faalkunde heeft een eigen website: www.instituutvoorfaalkunde.nl

De boeken van Remko van der Drift vind je hier.

 

Reacties uit het publiek na afloop…


HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartMaartje: (rechts) Ik ben toch wel met mijzelf geconfronteerd. Ik kan mijzelf vastzetten. Om het beter te doen moet ik toch niet in die mindset vast gaan zitten.
Lilian:
(links) wat goed fout ging waren de opdrachten, zoals met die duim en wijsvinger en wat ik er aan ga doen is oefenen, ervoor zorgen dat het wel lukt.


HBO Drechtsteden inspiratieavond 28 maartLaura: het pistool/handtruckje ging finaal mis en het klappen op de knieën werd het ook niet helemaal. Ik kijk er met lol op terug en heb niet perse de aspiratie hier beter in te worden, maar het was wel leuk te ervaren.
Brian: alles wat ik met mijn lichaam moest doen ging fout. Groeimindsets zijn de manier om hier door te komen. Dat doe ik al zoveel mogelijk.


Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.