Open avond HBO Drechtsteden 2019

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau

Ben jij op zoek naar een hbo-studie in de ICT? En wil je een baan combineren met een studie? Dan is de Associate degree opleiding ICT-Engineer echt iets voor jou. Er zijn twee uitstroomrichtingen: Software development en Netwerk- en systeembeheer. Een mogelijkheid om werken & leren te combineren voor ambitieuze, aankomende, ICT-professionals.


Meld je aan voor de Associate degree opleiding ICT-Engineer Software development            

 

Meld je aan voor de Associate degree opleiding ICT-Engineer Netwerk- en systeembeheer

 

In samenwerking met het regionale bedrijfsleven verzorgt HBO Drechtsteden de Associate degree opleiding ICT-Engineer in Gorinchem en Dordrecht. Een tweejarige opleiding, onder andere bedoeld voor mbo-studenten ICT die verder willen leren. Tevens is de opleiding bedoeld voor werkenden in de ICT die zich verder willen ontwikkelen van mbo-niveau naar hbo-niveau. Het gaat om een duale opleiding. Dat betekent dat je een baan combineert met je studie.

Solliciteren naar baan en opleiding
Wil je hiervoor in aanmerking komen dan is een werkomgeving in de ICT benodigd.  Heb je nog geen baan? Dan kun je solliciteren bij werkgevers die vacatures hebben. Raadpleeg de namen van organisaties op de website, klik op onderstaande button of ga zelf op zoek naar een baan waar je de mogelijkheid hebt ernaast verder te leren. Je meldt je aan voor de opleiding bij HBO Drechtsteden en na een intakegesprek stellen we vast of je aanmelding kan worden omgezet in een plaatsing. 

Deelnemende bedrijven en instellingen

1do.nl

Adaption

AENC ICT Solutions

Altronic ICT en Telecom

Amit Services BV

Anbecom

Aspect | ICT

Avantag

BLIS.digital 

Blujay Solutions

Buro26

BURO210

Carante Groep

Case Electronics

Cloudwise

Cofano Software Solutions

Consolit

CommPro Automatisering

C3Group

DailyCMS

Damen Shipyards

Didacticum

DMS Solutions

Drechtstad Automatisering

Dutch Software

ESET Nederland

eVision

ezCompany

FourTOP ICT

Flier Systems

Florinco BV

GDK Software

Groeneveld Group

H1

De Heer Software

Hoek en Blok

I4-YOU

IC2 Innovative Computer Consultancy

Id Est IT

IDEA X

IT-Concern

Ixolution.com

Jiveline Networks

KIEN

KOP Groep 

Logic Vision

Lucom Benelux BV

Lucrasoft IT Beheer

Manual Master

Montapacking

Nemesys

Notive

Van Oord DMC

ProdaCom

Promo Systems

Proxsys

Qware ICT

Refine-IT

De Ruiter ICT Advies

Roser Consys

Webbureau Safira

SecureLink

SEVENP

Shaerp

Syntess Software

Talentium

Tredion

Transfer Solutions

TriGlobal

TROTS! Business Partners

UC Systems

UNIT4

VitrumNet

WSB Solutions

X2R Software

 

Eén ICT-Engineer opleiding met twee uitstroomrichtingen:

•    Netwerk- en systeembeheer
•    Software development

Belangrijk kenmerk van de opleiding is dat studenten van beide uitstroomrichtingen continue samenwerken aan de verschillende onderwerpen. Kennis van elkaars belevingswereld is essentieel in het veranderende ICT landschap. Veel onderwerpen worden dan ook gezamenlijk gevolgd. De uitwerking of verdieping kan vervolgens per uitstroomrichting verschillen.

Tijdens de opleiding komen verschillende onderwerpen aan bod. Hierbij volgen we grofweg de verschillende fasen in het V model. De zogenaamde soft skills spelen een belangrijke rol in de opleiding. Deze worden niet als op zich staande onderwerpen beschouwd, maar zijn geïntegreerd in de verschillende technische onderwerpen.


“We zien onze medewerkers die de ICT-opleiding doen een flinke ontwikkeling doormaken en tijdens de opleiding al doorgroeien naar een andere – zwaardere – functie binnen Proxsys”.

Erik Loef, Technisch directeur PROXSYS

Opbouw modules

Jaar 1

1.    Introductie, De eerste module staat vooral in het teken van kennismaken met de opleiding en het onderzoeken en vastleggen van individuele ontwikkelpunten. De start wordt gemaakt met het portfolio waaraan de student de hele opleiding werkt.
2.    Requirements, Het verzamelen van de exacte wensen en behoeften van een systeem (software, infrastructuur, netwerk, organisatie, etc.) is een vak apart. Veel aandacht besteden we aan soft skills. Denk aan vaardigheden als luisteren, samenvatten en doorvragen.
3.    Design, Het ontwerpen van een netwerk design komt aan de orde. Software ontwikkelaars maken zich een aantal belangrijke software design principes eigen. Het beknopt vastleggen en beargumenteren van de juiste keuzes is een belangrijk onderdeel. 
4.    Testen, Het correct uitvoeren van een test bespaart veel. Alles testen is onmogelijk dus moeten er risico’s worden afgewogen. In deze module leert de student de juiste afwegingen te maken om beperkte hoeveelheid inspanning optimaal in te zetten.

Jaar 2

5.    Project Management, Het klassieke projectmanagement wordt op praktische wijze besproken en uitgevoerd. Daarnaast komen andere methodieken als Agile en Scrum aan bod.
6.    Onderhoud en Service, In deze module worden alle activiteiten uitgediept die noodzakelijk zijn om ook na oplevering de klant te kunnen bedienen met aanpassingen. Het ITIL model komt hierbij ook aan de orde.
7.    Project, Tijdens de laatste twee perioden werken de studenten aan een project. Tijdens deze opdracht komt de opgedane kennis bijeen in de vorm van het realiseren van een project. Studenten gaan dan in kleine team aan de slag met een werkelijk vraagstuk.  
8.    Portfolio, Gedurende de hele studie werkt de student aan ontwikkelpunten. In de laatste week laat de student zien op welke wijze hij op verschillende onderdelen is gegroeid. Docenten begeleiden studenten gedurende alle modules op dit onderdeel.

Toelatingseisen en intake
De eisen van toelating zijn een mbo 4-diploma ICT en een (aanstaande) baan in de ICT. Na je aanmelding nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. We bespreken dan je ambities, motivatie en de studie in de praktijk. We bepalen samen met jou wat jij nodig hebt om met succes en plezier je opleiding te halen.

Andere instroommogelijkheden
Heb je havo of vwo gedaan? Dan is er ook een route om deel te nemen. Dat geldt eveneens voor werkenden die willen omscholen en niet het vereiste diploma hebben. Je volgt dan eerst een programma binnen het mbo waarmee je je mbo-4 diploma behaalt. Afhankelijk van je situatie kijken we wat de meest geschikte aanpak is. Het Da Vinci College voert dit programma uit. Wil je meer weten van deze route? Neem dan contact op met Sabine Looman, slooman@davinci.nl, 088-6574002 en plan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Daarnaast is er een mogelijkheid tot instromen voor mensen van 21 jaar of ouder via de 21+ toets. Kijk op hbodrechtsteden.nl/infowijzer-21-plus. Indien er sprake is van voldoende ICT kennis bij aanvang van de studie en het behalen van de toets, is dit ook een mogelijkheid die we kunnen bespreken.

Info-avond studenten en bedrijven 19 februari 2020
Wil je als kandidaat of ondernemer meer weten over de duale opleiding ICT Engineer en onze aanpak? Kom dan kennismaken met de opleiding deze avond. Woensdag 19 februari van 19:00 - 20:30 uur. Mollenburgseweg 82, Gorinchem.

 

Aanmelden Info-avond studenten en bedrijven 19 februari 2020

 

Intakemiddag 16 april 2020
Op donderdag 16 april vindt de eerstvolgende intakemiddag plaats. Van 13:00 - 14:00 uur. Mollenburgseweg 82, Gorinchem - lokaal OA180. 
Doel van het gesprek is: Nadere informatie over de opleiding; toelichting op duaal studeren; wederzijdse verwachtingen afstemmen. Tevens voeren we met iedere kandidaat een kort gesprek.
Je kunt je eenvoudig aanmelden voor de intakemiddag door een email te sturen aan Pieter Kroon, pkroon@hbodrechtsteden.nl

 

Meld je aan voor de Associate degree opleiding ICT-Engineer Software development            

 

Meld je aan voor de Associate degree opleiding ICT-Engineer Netwerk- en systeembeheer

 

Wat maakt deze opleiding zo aantrekkelijk?

 • De opleiding is in samenwerking met regionale ICT-bedrijven vorm gegeven en wordt deels bij deze bedrijven uitgevoerd. Jij hebt dus straks precies die kennis in huis die bedrijven willen hebben.
 • Jouw ICT-baan en studie zorgen er voor dat je in twee jaar een gewilde ICT-professional bent.
 • Je studeert op hbo niveau. Daarmee investeer je in een solide ICT carrière;
  • Je maakt met je werkgever gunstige afspraken over de financiering van de opleiding.
  • Je studeert en werkt dicht bij huis.

Niveau en diploma
ICT-Engineer is een Associate degree opleiding, een tweejarige hbo-opleiding. De opleiding is afgestemd op de eisen die het bedrijfsleven stelt. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je het Associate degree diploma. 

Duur en opzet
De opleiding duurt twee jaar. Het gaat om een duale opleiding. Dat betekent dat je werkt in de ICT en tegelijk de opleiding volgt. Je gaat een middag en avond in de week naar school. Er zijn ook bijeenkomsten die bij bedrijven plaatsvinden. Daarnaast studeer je thuis en doe je opdrachten.

De lessen vinden wekelijks plaats in Gorinchem op dinsdag vanaf 1 september 2020 en in Dordrecht op de woensdag vanaf 2 september 2020. De lestijden zijn van 15:15 tot 21:00 uur. (De lesdag van de groep die in 2019 is gestart is de donderdag.)
De lessen in Amsterdam vinden wekelijks plaats op donderdag vanaf 3 september 2020. De lestijden voor Amsterdam zijn van 13:00 tot 18:30 uur. 

Onderwijsarbeidsovereenkomst
In een duale opleiding zijn werk en studeren nauw met elkaar verbonden. In de zogeheten onderwijsarbeidsovereenkomst worden de afspraken omtrent de te realiseren leerdoelen en de uit te voeren werkzaamheden als onderdeel van de opleiding tussen student, werkgever en hogeschool vastgelegd. Deze overeenkomst wordt door de drie partijen ondertekend.

Studiebelasting
Naast de lessen ben je tussen de 5 en 10 uur per week ’s avonds bezig met zelfstudie: lesstof doornemen, samenvattingen maken en opdrachten maken. Ook krijg je geregeld opdrachten mee die je tijdens je werk kunt uitvoeren. Denk hierbij aan het interviewen van ervaren collega’s, het onderzoek doen naar de huidige werkwijze rondom requirements, design, testen en projecten in jouw organisatie. Naast de verplichte lesstof schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan met doelen die je wilt bereiken tijdens het opleidingstraject en bouw je een portfolio op met bewijzen van jouw ontwikkeling. Je krijgt werkplekbezoek, coachingsgesprekken en je presenteert regelmatig je eigen voortgang aan docenten en medestudenten. Een goede balans tussen studeren en werk ligt voor de meeste studenten op: 32 uur inzetbaar voor je werk, de rest voor studie.  

Locaties

 • Gorinchem, Mollenburgseweg 82, locatie Da Vinci College.
 • Dordrecht, Leerpark, Romboutslaan 34, locatie Da Vinci College.
 • Amsterdam, Fraijlemaborg 135, locatie MBO College Zuidoost. In collegiale samenwerking met ROC van Amsterdam.
 • En er worden colleges gegeven bij diverse bedrijven. 

Investering
De prijs van de opleiding bedraagt per jaar € 4.200. Houd rekening met een gemiddeld bedrag aan leermiddelen van ca € 520 per jaar. Betaling in termijnen is mogelijk. Je betaalt het collegegeld dan in tien termijnen per studiejaar. De kosten hiervoor bedragen € 60 per betalingsregeling. 

Ook als je particulier onderwijs volgt kun je recht hebben op studiefinanciering. Kijk voor de mogelijkheden op DUO - studiefinanciering. Heb je geen recht op studiefinanciering, dan kom je wellicht in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet van de overheid. Kijk hier voor meer informatie. Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar.

Subsidieregeling Praktijkleren 
De Subsidieregeling Praktijkleren is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een student.
De duale opleiding ICT-Engineer komt voor deze subsidie in aanmerking.
Informatie over deze regeling vind je op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren. Heb je nog vragen hierover aan HBO Drechtsteden? Mail dan je vraag aan info@hbodrechtsteden.nl.

Meer informatie en intakegesprek
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Pieter Kroon, 06-39268953 of pkroon@hbodrechtsteden.nl. Wil je uitgenodigd worden voor een intakegesprek? Meld je dan aan voor de opleiding. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet kunnen we na de intake je aanmelding omzetten in een inschrijving.

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.