Lesprogramma van de Toegepaste Psychologie

Lesprogramma van de Toegepaste Psychologie

Je kunt kiezen voor de voltijdopleiding of de deeltijdopleiding. Werkenden maken graag de keuze om in combinatie met een baan een hbo bachelor opleiding te volgen. Je gaat dan op de woensdag naar school. De lestijden bij de deeltijdopleiding zijn van 15:15 - 21:45 uur. Tentamens beginnen om 14:00 uur. 

Tijdens deze hbo-opleiding doe je kennis op, leer je vaardigheden en ontwikkel je gedrag wat je nodig hebt om het vak in de praktijk te kunnen uitvoeren. Het lesprogramma is onderverdeeld in vier groepen vakken: 

Beroepspraktijk

In het eerste jaar, de propedeusefase, maak je kennis met het beroep toegepaste psycholoog:

  • Samen met je medestudenten voer je een aantal praktijkopdrachten uit waardoor je leert in welke werkvelden een toegepaste psycholoog werkt en welke competenties je daarvoor nodig hebt.
  • Je bezoekt en interviewt afgestudeerden van deze opleiding, die in de toekomst je collega kunnen worden.
  • Je start de tweede helft met vrijwilligerswerk om zo de basisvaardigheden te leren en te onderzoeken met welke doelgroep(en) je affiniteit hebt.

In de drie jaren daarna (de hoofdfase) focussen we op de taken en leer je werken als professional. Je loopt bijvoorbeeld meerdere keren een uitgebreide stage. Ook het afstuderen doe in je in de beroepspraktijk.

Theorie

Als toegepast psycholoog heb je veel theoretische kennis nodig. Je krijgt daarom onder andere de vakken:

  • Inleiding in de psychologie
  • Ontwikkelingspsychologie en -pathologie
  • Klinische psychologie
  • Persoonlijkheidsleer
  • Organisatiekunde
  • Cultuurpsychologie
  • Psychologisch onderzoek

Vaardigheden 

Toegepaste psychologen dienen voor hun beroep ook een groot aantal vaardigheden te beheersen. Denk daarbij aan gesprekstechnieken, presenteren en onderzoeksvaardigheden. Deze (beroeps)vaardigheden komen in de opleiding uitgebreid aan de orde. 

Persoonlijk- professionele ontwikkeling (PPO) 

Toegepaste psychologen begeleiden uiteenlopende groepen van mensen bij de ontwikkeling van hun gedrag. Dit vereist dat je ook zicht hebt op je eigen gedrag. Wie ben ik? Wat zijn mijn sterke en minder sterke kwaliteiten? Je leert kritisch te kijken naar jezelf. Bovendien leer je jouw persoonlijke kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Aanmelden

Je kunt je direct aanmelden of bezoek eerst onze informatiedag bezoeken.

Kijk ook bij veelgestelde vragen

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.