Goed kijken begint met negeren

Goed kijken begint met negeren

De kunst van opmerkzaamheid

Praktische informatie

Datum: woensdag 21 november 2018
Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Locatie: Energiehuis I Ketel 1, Noordendijk 148, Dordrecht
Kosten: Vrij toegang. Reserveer hier.

 

Online reserveren

 

We kijken grotendeels onbewust - en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Goed kijken begint met negeren is het thema van de vierde inspiratiebijeenkomst dit jaar, voor iedereen die beter wil kijken. Wieteke van Zeil laat zien dat kunst daarbij kan helpen: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen. In haar verhaal verbindt Wieteke de mooiste kunstdetails soepel aan ons dagelijks leven. Ze geeft praktische tips om met meer gemak en plezier naar kunst te kijken, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten over hoe wij waarnemen. Ook licht ze van andere kijkexperts uit andere vakgebieden de geheimen van hun opmerkzaamheid toe. Van Zeil laat zien dat onvermoede details een nieuwe wereld kunnen openen. Goed kijken begint met negeren maakt je opmerkzamer, in het museum en daarbuiten.

De kunstenaar houdt altijd iets verborgen voor je. Om details te kunnen opmerken, moet je lang voor een schilderij staan, vermoedelijk langer dan de 13 tot 45 seconden die een bezoeker neemt voor een kunstwerk in een museum.

Tip: kies per bezoek een paar zalen uit, afhankelijk van de tijd die je hebt. Halveer dat aantal en ga dan het museum in. Kies per zaal één kunstwerk en blijf daar even lang voor staan als je anders in de hele zaal zou doorbrengen.

Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en journalist. Ze schrijft de wekelijkse serie Oog voor Detail in de Volkskrant. Eerder schreef zij Dichterbij, kunst in details en Goed kijken begint met negeren en maakte als gastconservator de tentoonstelling Ik zie, ik zie in het Frans Hals Museum. Oog voor Detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.

 

Online reserveren

 

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.