banner images

HBO Kids college: Zien is geloven?

Is beeld altijd zo onschuldig als wij denken? Kom meer tijdens dit HBO Kids college meer te te weten over beeldmanipulatie. We blikken terug, kijken naar het nu en naar de toekomst.

 

Aanmelden? Vul het formulier hieronder in!

 

Hoeveel beelden heb jij vandaag al langs zien komen? Tel je wel eens alle afbeeldingen die je op een dag ziet? De plaatjes op het pak hagelslag, de reclameborden op straat, de posters op school en de plaatjes die je online tegenkomt. Het zijn er vast een hoop. Jij ziet in één dag evenveel beelden als iemand uit de Gouden Eeuw tijdens zijn hele leven! Maar wat willen al deze beelden ons vertellen? Is beeld altijd zo onschuldig als wij denken?

In Nazi-Duitsland was beeld allesbehalve onschuldig. Het werd gebruikt om kinderen te verleiden, te beïnvloeden en ze te doordringen van Hitlers idealen van saamhorigheid, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid. Maar hoe is dat nu? Weten we welke boodschap er achter de plaatjes schuilgaat? Kunnen we voorkomen dat massabeïnvloeding opnieuw voorkomt? Of gebeurt dat al?

Praktische informatie
Datum: woensdag 8 februari
Tijd: inloop 14.45. Start college 15.00 tot 16.15
Locatie: Nationaal Onderwijs Museum Dordrecht, Burgemeester de Raadtsingel 97

Aanmelden
Toegang gratis. Ook tot het museum voor of na het college. Scroll naar beneden en meld je aan.

Over HBO Kids
Gratis inspirerende colleges voor nieuwsgierige basisschoolkinderen uit de groepen 7 en 8. Op een laagdrempelige manier laten we de kinderen kennismaken met interessante wetenschappelijke thema’s. De onderwerpen zijn heel herkenbaar en de kinderen leren op deze manier beter hoe onderzoek kan bijdragen aan de wereld om ons heen. HBO Kids is een initiatief van HBO Drechtsteden i.s.m. KunstMin, Bibliotheek AanZet, Onderwijsmuseum en Dordrecht Marketing & Partners.

Ja, ik kom naar het HBO Kids college op 8 februari! Vul hieronder je gegevens in:


Maak gebruik van je talent

5 oktober 2022: tijdens dit HBO Kids college kregen de kinderen meer te weten hoe je talent herkent, want ieder kind heeft talent. Soms weet je dit al van jezelf of kom je er op latere leeftijd achter. Talent is echter geen garantie voor succes. Hoe maak je gebruik van je talent?

Ontdek de knotsgekke wereld van wetenschap & techniek

2 februari 2022: een HBO Kids college vol spektakel en spanning! 
De knotsgekke professor Rookpluim van Madscience heeft de kinderen op een spectaculaire wijze kennis laten maken met wetenschap door leuke experimenten.

Het leven van kinderen in de toekomst

13 oktober 2021: na een succesvolle eerste editie van HBO kids waarbij we terug in de tijd zijn gegaan, nam futuroloog Lieke Lamb ons deze middag mee op een reis naar het onbekende: de toekomst!
Hoe zou het leven van kinderen in de toekomst er uitzien? Leven we op een andere planeet, komt het eten uit een printer, wordt de robot je beste maatje en gaan we dan nog wel naar school?

Het leven van kinderen in de middeleeuwen en nu

19 mei 2021: tijdens deze eerste editie van HBO kids gingen we terug in de tijd! Hoe was het om als kind in de Middeleeuwen te leven en wat is het verschil met nu? Een passend thema voor de stad Dordrecht die inmiddels alweer ruim 800 jaar bestaat.